Merkelt bírálják a berlini kamionos gázolás miatt

Vágólapra másolva!
Bírálták a német kormányt és személyesen Angela Merkel kancellárt a 2016. december 19-én történt berlini gázolásos merénylet sérültjei és halálos áldozatainak hozzátartozói. Valóságos bürokratikus útvesztőn kell átjutniuk, hogy a nem túl magas kártérítéshez hozzájussanak, és a kancellár is adós maradt a tragédiával kapcsolatos részvétnyilvánítással.
Vágólapra másolva!

Németország történetének legsúlyosabb dzsihadista merényletében tizenketten haltak meg és több mint százan megsérültek, köztük olyanok is, akik maradandó egészségkárosodást szenvedtek. December elején az érintettek levelet küldtek Angela Merkelnek, amelyben azzal vádolják a német állami hatóságokat, hogy nem tesznek meg minden tőlük telhetőt. A levél hatására a kancellár a múlt héten hétfőn ellátogatott a merénylet helyszínére. A Breitscheidplatzon idén is karácsonyi vásárt rendeztek, de az aszfalton egy csík emlékeztet mindenkit a kamion 14 méteres pusztító útjára.

Angela Merkel kancellár a tavaly decemberi merénylet színhelyét idén decemberben is felkereste Forrás: AFP/Michael Kappeler

Angela Merkel a hétfői nap folyamán pedig irodájában fogadja az áldozatok képviselőit, hogy áttekintsék, miben lehet segítségükre. Felmerült, hogy

a német állam részéről a részvétnyilvánítás helyett az első reakció az volt, hogy a törvényszéki orvostudományi intézet 51 euró azonnali befizetését kérte a halál okának igazolása után járó díjként.

Sokan kényszerültek hitelt felvenni a temetési költségekre vagy az elhunytak által hátra hagyott jelzálogkölcsönök részleteinek fizetésére. Természetesen azok vannak a legnagyobb bajban, akik csökkent munkaképességűek lettek sérüléseik miatt. Túl bürokratikus pályázati úton a tragédiák mértékéhez képest alacsony összegekhez tudnak hozzájutni az érintettek.

December 12-én Angela Merkel lerója kegyeletét a tavalyi gázolásos merénylet áldozatai előtt Forrás: AFP/Michael Kappeler

Angela Merkel elismerte, hogy az állam nem hagyhatja magára az áldozatokat és azok családjait, és hatékonyabb szerepvállalásra van szükség a részéről az ügyben. Ígérete szerint az igazságügyi minisztériumon belül létre hoznak egy szervezeti egységet, hogy koordinációs központként működjön az esetleges terrortámadások kezelésére. Viszont hozzátette, hogy az elmúlt egy év során nem került sor sikeres merényletre, ugyanakkor a külföldi partnerekkel együttműködő német titkosszolgálatok három terrorcselekményt akadályoztak meg.

A "gyilkos kamion" a Breitscheidplatzon Forrás: AFP

Sigrid Rheinsberg 53 éves lányát vesztette el a gázolásos merényletben, és a Der Spiegel című hetilapnak úgy nyilatkozott, hogy

az üggyel kapcsolatban nem az állam felelősségéről kell beszélni, hanem egyenesen a bűnrészességéről.

Hiszen az elkövető, a tunéziai Anis Amri a 2015-ös menekülthullámmal érkezett Németországba, elutasították menedékkérelmét, sőt a német rendőrségnek tudomása volt korábbi bűnözői múltjáról, mégis az országban maradhatott.

2016. december 19-én lelőtte egy kamion lengyel sofőrjét és a járművel belehajtott a Breitscheidplatzon a karácsonyi vásár forgatagába, majd gyalog elmenekült.

Vigyorogva integetett a brüsszeli pályaudvaron egy biztonsági kamerába. Pár nappal később Milánó külvárosában keveredett tűzharcba az olasz rendőrökkel, és ők lőtték le.

Ahogy Európában mindenütt, idén a Breitscheidplatzon is betonakadályok védenek a gázolásos merénylet ellen Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Sokan vádolják továbbra is Merkel kormányát, hogy nem foglalkozik azokkal a rendszerszintű hiányosságokkal, amelyek lehetővé tették Anis Amri ámokfutását. Az Angela Merkelnek írt levél is kitér rá, hogy

a terrorfenyegetettség nagymértékben nőtt, és nem tart lépést vele az erőforrások bővítése, illetve a hivatali struktúrák reformja.

Beleértve a jobb kommunikációt az áldozatokkal és sokkal magasabb kártérítési összegeket. Az áldozatok családjai a merénylet évfordulóján megemlékezést szerveznek a helyszínen, és arra biztatnak mindenkit, hogy velük együtt demonstrálja, hogy a német társadalmat nem lehet terrorral megtörni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!