A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Nem támogatta a perui parlament az elnök menesztését

Vágólapra másolva!
Az előrejelzéseket megcáfolva az ellenzéki többségű perui parlament nem támogatta Pedro Pablo Kuczynski elnök menesztését.
Vágólapra másolva!

"Az elnök erkölcsi alkalmatlanságára vonatkozó beadványt a palament elutasította" - közölte Luis Galarreta, a perui törvényhozás elnöke a csütörtöki maratoni vitát követő szavazás után, amelyen

79 képviselő igennel, 19 nemmel szavazott és huszonegyen tartózkodtak.

Az elnök alkotmányos vádeljárással való menesztéséhez a 130 fős törvényhozásban 87 igen szavazatra lett volna szükség.

Korábban az elnök menesztése formaságnak tűnt, miután az alkotmányos vádeljárás megindítását 93 képviselő támogatta. Elemzők szerint azonban az utolsó órákban az elnöknek sikerült meggyőznie egyes baloldali képviselőket.

- mondta az AFP francia hírügynökségnek az egy, az elnökhöz közel álló magas rangú tisztviselő, aki nevének elhallgatását kérte.

Az Eurasia Group agytröszt szerint az elnök "túlélési esélyei" azután nőttek meg, hogy két alelnöke kilátásba helyezte a lemondását. Ez új választásokhoz vezetett volna, ami kétszer is gondolkodásba ejtette a képviselőket,

akik attól tartottak, hogy a népharag közepette nem választották volna őket újra.

Pedro Pablo Kuczynski, aki ellen az egész térséget besározó Odebrecht-botránnyal kapcsolatos korrupciós vádak miatt indítottak alkotmányos vádeljárást, előző nap államcsínynek nevezte az elleni indított eljárást.

Az Odebrecht brazil kőolajipari óriásvállalat beismerte, hogy

közel 5 millió dollárt fizetett ki a jelenlegi államfővel - 2004 és 2013 között miniszterrel - közvetlen kapcsolatban álló tanácsadó cégeknek.

A 79 éves egykori Wall Street-i bankár tagadta, hogy köze lenne a vádakhoz, többször is kijelentette a nyilvánosság előtt, hogy az érintett cégeket az üzleti partnere vezette, és semmit sem tudott az Odebrechttel megkötött szerződésekről.

Az Odebrecht botránya Brazílián és Perun kívül Ecuadort, Mexikót, Panamát és Venezuelát is elérte. A múlt héten Jorge Glas ecuadori alelnökre szabtak ki hatévi börtönbüntetést, amiért több millió dolláros kenőpénzt fogadott el az óriáscégtől.

Peruban Ollanta Humala volt elnök (2011-2016) előzetes letartóztatásban van, azzal a váddal, hogy a választási kampánya során hárommillió dollárt fogadott el az Odebrechttől. Egy másik volt elnök, Alejandro Toledo (2001-2006) ellen, akit 20 millió dollár elfogadásával vádolnak, és kiadatási kérelmet adtak ki ellene, jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!