Román történész: Nem ígértek autonómiát az erdélyieknek 1918-ban

1918, román nagygyűlés, Gyulafehérvár
Vágólapra másolva!
Az erdélyi Krónika nevű országos magyar nyelvű napilap interjút készített Marius Diaconescuval, aki az egyik legismertebb román történész. Diaconescu Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte PhD tanulmányait, de ettől függetlenül a bukaresti magyarellenes propaganda egyik fő arca.
Vágólapra másolva!

Diaconescu azon véleményének ad hangot, miszerint a Lenin és Wilson amerikai elnök által hangoztatott elv, a „népek önrendelkezési joga” következtében omlott össze az Osztrák-Magyar Monarchia, és ez vezetett a nemzetiségek elszakadásához.

Ha tényleg érvényesült a „népek önrendelkezési joga”, akkor hogyan került 3,3 millió magyar az ország határain kívül?

Valójában ez a jog csak a győzteseket illette meg, és nem etnikai, hanem politika jelleggel alkalmazták.

Szó sem volt etnikai elvről Forrás: Origo

Szerinte a Magyar Királyság felbomlása a budapesti kormányok magyarosító politikájának „köszönhető", de természetesen „elfelejti” megemlíteni, hogy

a XIX. század végén a 2,8 milliós magyarországi románságnak kb. 2 500 román nyelvű iskolája volt, míg a 6 milliós Román Királyságban csak 1 500 iskola működött.

A 40 ezres bukaresti magyarságnak egy, a 150 ezres moldvai csángó közösségnek pedig nulla iskolája volt! Az önkéntes magyarosodásról nyilván egy szót sem ejtett.

Diaconescu szerint az 1918. december 1-én rendezett gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumának – ami Románia nemzeti ünnepe – semmi köze sincs az ország siralmas állapotához, például az autópályák hiányához.

A Magyarországnál területileg két és félszer nagyobb keleti szomszédunkban nagyjából 750 km autópálya van.

A 415 km-re tervezett észak-erdélyi autópályát 2004 óta „építik”, eddig 52 km készült el belőle, „csekély" 1,4 milliárd euróért. A Székelyföld közeli Brassó repülőtere 27 éve „épül”. Tehát a nemzeti büszkeség román értelmezésben nem találkozik a gazdasági, infrastrukturális, társadalmi stb. fejlettséggel! Vajon mire lehetnek ők akkor büszkék? A 9 millió szegényre, a 4,5 millió kivándorlóra, vagy a mindent átszövő korrupcióra?

A történész azt is állította, hogy a gyulafehérvári nagygyűlésen nem ígértek autonómiát ez erdélyi magyaroknak, csupán

és szerinte ez létre jött Romániában! Az erdélyiek erről másképp vélekednek. A teljes nemzeti szabadság XXI. századi megfelelője a területi autonómia!

Konkrétan ezt ígérték a románok a határon túli testvéreinknek, a kedves olvasó pedig eldöntheti, hogy mi is valósult meg belőle:

Az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés Forrás: Origo

• Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által,

és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben.
• Egyenlő jogok és teljes autonóm vallásszabadság az Állam minden felekezete számára.
• Teljes sajtó-, gyülekezési és egyesülési szabadság, minden emberi gondolat szabad hirdetése.

Szerinte álproblémát kreálnak az erdélyi magyar közösség vezetői, ha számon kérik a megígért, de soha meg nem adott jogokat a román államtól.

A román nemzeti ünnep tiszteletére is felszólítja a helyieket, szerinte ez sokkal fontosabb, mint március 15. ünneppé nyilvánításánál az erdélyi magyarok számára. Azt, hogy a határon túliakat is megilletné a tisztelet, nyilván figyelmen kívül hagyja.

Továbbá azt sérelmezi, hogy tavaly a magyar történészek háromkötetes könyvet adtak ki a székelyek történelméről, de ebbe nem vonták be a román történészeket. Talán előbb azon kellene elgondolkodnia, hogy 99 év elteltével miért nincs még mindig területi autonómiája a Székelyföldnek...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről