Gyengélkedik a brit uralkodó

II. Erzsébet királynő, Queen Elizabeth
(FILES) In this file photo taken on May 31, 2018 Britain's Queen Elizabeth II arrives for a garden party at Buckingham Palace in London. Britain's 92-year-old Queen Elizabeth II underwent eye surgery to remove a cataract in May, Buckingham Palace said on June 8, 2018. In recent weeks the monarch has been seen wearing sunglasses at a number of events including the Royal Windsor Horse Show and Buckingham Palace garden parties. Normally an impeccable observer of decorum, it is thought the Queen donned the shades on the advice of doctors whilst one eye recovers from surgery to replace the cloudy lens with an artificial one. / AFP PHOTO / POOL / Yui Mok
Vágólapra másolva!
Kissé gyengélkedik a brit királynő, de az udvar csütörtöki tájékoztatása szerint nincs ok aggodalomra.
Vágólapra másolva!

A Buckingham-palota, a 92 esztendős II. Erzsébet királynő első számú londoni rezidenciája közölte, hogy

az uralkodó lemondta részvételét a Szent Mihály és Szent György lovagrend alapításának 200. évfordulójára rendezett ceremónián a londoni Szent Pál székesegyházban.

A palota szóvivője ugyanakkor azt is mondta, hogy orvosi vizsgálatra nem volt szükség, és a királynő a terveknek megfelelően elutazik a hétvégére Windsorba, London nyugati határában fekvő legnagyobb vidéki rezidenciájára.

Az udvar illetékese szerint a királynő egészségi állapota nem ad okot semmiféle aggodalomra.

A brit királyi ház valószínűleg csak azért adta ki a csütörtöki közleményt, mert feltűnt volna az uralkodó távolléte a Szent Pál székesegyházban rendezett ceremóniáról, és ez találgatásokra adhatott volna okot. Az udvar egyébként soha nem tesz közzé részleteket a királyi család tagjainak egészségi állapotáról.

II. Erzsébet királynő, aki

április 21-én ünnepelte 92. születésnapját,

és 66 éve ül az Egyesült Királyság trónján, az elmúlt napokban számos nyilvános hivatalos programon vett részt.

Forrás: AFP/Yui Mok

A héten Nagy-Britanniában kánikulai az időjárás, naponta új, 30 fok feletti hőmérsékleti rekordokkal.

A királynő férje,

a 97 esztendős Fülöp edinburghi herceg már csaknem egy éve visszavonult

a közszerepléstől. Fülöp tavaly augusztus végéig eleget tett az előre egyeztetett programjában szereplő összes hivatalos megjelenési kötelezettségének, utána azonban már nem fogadott el meghívásokat ilyen eseményekre, bár egy-egy alkalommal azóta is megjelent a nyilvánosság előtt.

Az utóbbi években II. Erzsébet királynő is csökkentette kissé munkatempóját: nem tesz már hivatalos külföldi utazásokat, és hazai hivatali kötelezettségei közül is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!