Trump: Kim Dzsongun erős, jópofa és okos ember

Véget ért Donald Trump és Kim Dzsongun csúcstalálkozója, 2018.06.12., GALÉRIA
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök "erős", "jópofa" és "okos" emberként dicsérte kedden este a Fox televíziónak adott interjújában Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt.
Vágólapra másolva!

Az interjút a televízió egyik sztárja, Sean Hannity még Szingapúrban készítette, de kedden este került adásba. Donald Trump "nagyszerű tárgyalónak" minősítette az észak-koreai vezetőt, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy az ő Kim Dzsongunnak címzett korábbi retorikája vezetett el ahhoz, hogy létrejöhetett a csúcstalálkozó.

„Nagyon jó egyéniség, mókás és nagyon, nagyon okos" - fogalmazott Trump Kimről. Hangsúlyozta azt is, hogy az észak-koreai vezető „stratégiai gondolkodású pasas". Hozzátette: „nagyon jól kijöttünk egymással, már a csúcstalálkozó kezdetén".

Donald Trump és Kim Dzsongun a szingapúri csúcstalálkozón Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Amikor a riporter filmbejátszások felidézésével is emlékeztette az elnököt arra, hogy

alig néhány hónappal ezelőtt még "rakétás kis embernek" titulálta Kim Dzsongunt,

Trump azzal felelt: ezzel a szándékosan kemény stílussal kövezte ki az utat a csúcstalálkozóhoz. „Ebben tényleg hiszek" - szögezte le.

Az elnök az interjúban megismételte, hogy mindaddig, amíg „jóhiszemű tárgyalások folynak" Phenjannal, Washington felfüggeszti a Szöullal tartott közös hadgyakorlatokat. De azt is megismételte, hogy

Észak-Koreának atomfegyvermentessé kell válnia,

és mint fogalmazott, Kim Dzsongun ezt „teljes mértékben megértette, és nem is harcolt ellene".

Trump megerősítette, hogy az amerikai kormány célja a Koreai-félsziget egészének teljes atomfegyver-mentesítése. Sean Hannity kérdésére válaszolva pedig azt is megerősítette, hogy Kim Dzsongun „a megfelelő időben eljön a Fehér Házba".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!