A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

A császár jóváhagyta az új japán kormány összetételét

Vágólapra másolva!
Akihito japán császár jóváhagyta kedden az új tokiói kormány összetételét, amelyet Abe Sindzó miniszterelnök terjesztett elő a császári palotában.
Vágólapra másolva!

A kormányban történt változások azt tükrözik, hogy Abét szeptember második felében immár harmadszor a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) elnökévé választották, és ezzel lehetőséget kapott arra, hogy ő legyen Japán történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő miniszterelnöke. A győzelem után Abe megerősítette ígéretét, hogy hozzálát Japán pacifista alkotmányának felülvizsgálatához.

Új Japánt építeni

A kormányátalakítást a miniszterelnök azzal indokolta, hogy új Japánt kíván felépíteni azt követően, hogy Akihito jövő tavasszal lemond a trónról idősebb fia, Naruhito herceg javára.

12 miniszter távozik

A régi kormány 19 minisztere közül 12 távozik tisztségéből. A kulcsfontosságú tárcák vezetői azonban a helyükön maradnak, köztük Aszó Taró pénzügyminiszter és Szuga Josihide, a kormány főtitkára is. Megőrizheti posztját továbbá Kono Taro külügyminiszter, valamint Szeko Hirosige gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter is.

Csak egy női miniszter lesz

Távozik ugyanakkor Onodera Icunori nemzetvédelmi miniszter, helyére Ivaja Takeszi kerül. Róla a helyi sajtó azt írta, támogatja azt a kormányzati tervet, hogy Washington új katonai bázist hozzon létre Okinava szigetén a futenmai tengerészgyalogsági támaszpont helyett a sziget északi részén. Ugyanakkor elutasító a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, illetve hogy ilyen fegyvereket Japán területén állomásoztassanak. Ezen kívül egyik híve annak, hogy Japán keményebb álláspontra helyezkedjen Kína egyre erősödő stratégiai helyzetével szemben. A kormányban csupán egy női miniszter lesz, Katajama Szacuki, aki a lakosság elöregedésének problematikájával, valamint regionális fejlesztési kérdésekkel foglalkozik majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!