Újabb határátkelőket zártak le tüntetők Kárpátalján

Csap, 2018. november 26. Kárpátaljai autótulajdonosok útlezárással demonstrálnak a Csap-Záhony közúti határátkelőhely Ukrán oldalán 2018. november 26-án. Ukrajnában november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel - magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával - nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba és azokat Ukrajnában használják. MTI/Nemes János
Vágólapra másolva!
Csak gyalogosokat engednek át az Asztély-Beregsurány és az ukrán-szlovák Ungvárt-Felsőnémeti határátkelőkön, mivel tüntetők lezárták az utat az új ukrán vámszabályok ellen tiltakozva.
Vágólapra másolva!

A hatóságok azt javasolják az utazóknak, hogy a Mezőkaszonynál vagy Tiszaújlaknál lépjék át a magyar határt – adta hírül a mukachevo.net hírportál.

A tüntetők az úttesten autógumikat égetnek, akik pedig megpróbálnak átkelni a határon, visszafordítják őket.

Csak azokat engedik át, akik gyerekkel utaznak, orvoshoz vagy a reptérre mennek.

Gumiabroncsok égnek a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal előtt Ungváron Forrás: MTI/Nemes János

Változatlanul tovább tart a Csap-Záhony közúti határátkelő hétfő reggel, valamint a kisbereznai ukrán-szovák és az aknaszlatinai ukrán-román átkelőhelyek autós blokádja.

Kárpátaljai autótulajdonosok útlezárással demonstrálnak a Csap-Záhony közúti határátkelőhely Ukrán oldalán Forrás: MTI/Nemes János

Miért tüntetnek?

Ukrajnában november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel – magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával – nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba, és azokat Ukrajnában használják.

Hétfő délelőtt Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója Ungváron találkozott az autós tüntetések vezetőivel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!