Súlyosbították a gázoló mentős ítéletét

Ófehértó, újraélesztés, mentők, mentőautó
Vágólapra másolva!
A Gyulai Törvényszék, súlyosítva a Békéscsabai Járásbíróságon kiszabott büntetést, három évre felfüggesztve 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte azt a sofőrt, aki 2016 novemberében Békéscsabán szirénázó, villogó mentőautóval elgázolt egy biciklist. A 16 éves lány később a kórházban meghalt – írja a BEOL.
Vágólapra másolva!

Az ítéleti szerint a vádlott, a 43 éves békéscsabai férfi a katasztrófavédelemnél, valamint másodállásban a mentőknél dolgozott. 2016. november 22-én a mentőautóval, a megkülönböztető fény- és hangjelzés használatával, közel 90 kilométer/órával haladt, amikor elütött a kereszteződésben egy biciklist.

A 16 éves lány a zebra mellett egy méter távolságban kerékpározott. Amíg a mentőautónak pirosat, addig neki zöld jelzést adott a lámpa.

A kezében tartotta a mobiltelefont, fülhallgatóval pedig zenét hallgatott.

Amikor felhajtott az úttestre, tőle a mentőautó 59-60 méterre volt. Bár a sofőr vészfékezett, 75-77 kilométer/óra sebességgel gázolták el a lányt, akinek ellátását azonnal megkezdték.

A Békéscsabai Járásbíróságon első fokon tavaly – két év próbaidőre felfüggesztve – 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélték a vádlottat, valamint 10 hónapra elvették a B kategóriás jogosítványát. Emellett előzetes mentesítést kapott, azaz a jövőben is büntetlen előéletűnek számít. A döntés ellen a vádhatóság a büntetés súlyosítása, a védelem pedig a vádlott felmentése érdekében nyújtott be fellebbezést. Ezért került az ügy a Gyulai Törvényszékre, mint másodfokú bíróságra.

Az ügyészség azt kérte, hogy a próbaidő időtartamát hosszabbítsák meg, hogy több időre vegyék el a vádlott jogosítványát, és hogy kerüljön be az erkölcsi bizonyítványába az eset. A sértetti jogi képviselő kiemelte: a sofőrnek úgy kellett volna megválasztania a sebességet, hogy elkerülhető legyen a baleset – ami 58-60 kilométer/órás sebességnél valóban elkerülhető lett volna, a vádlott nem győződött meg arról, hogy elengedik.

– mondta a védelmet képviselve dr. Kvasz Tibor ügyvéd. A 16 éves lány egyáltalán nem vette észre a mentőautót, a sofőrtől pedig lehetetlen elvárni, hogy szemkontaktust teremtsen.

Nincs olyan szabály, hogy a mentőgépkocsi mennyivel haladhat be a kereszteződésbe. A vádlottat nem önös szándék, hanem a közérdek vezérelte, az hogy életet mentsen, erre tette fel az életét. A védő felolvasott egy levelet – amit a vádlott egyik munkatársa írt –, amiben az szerepel, hogy

ha most elmarasztó ítélet születik, akkor nem lesz olyan kéklámpás, amelyik sietni fog, hiszen úgy érzik majd, hogy a törvény nem áll mellettük.

A Gyulai Törvényszék is bűnösnek mondta ki a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében. A másodfokú bíróság súlyosította az elsőfokú ítéletet: három év próbaidőre felfüggesztve ítélték a sofőrt 1 év 8 hónap fogházbüntetésre, valamint 3 évre vették el a B kategóriás jogosítványát is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!