A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Amerika reméli, hogy Afganisztánban még július előtt békeegyezség születhet

Vágólapra másolva!
Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja egy washingtoni konferencián pénteken azt mondta, Afganisztánban remélhetőleg még a júliusi választások előtt megszülethet az egyezség a békéről.
Vágólapra másolva!

Khalilzad csütörtökön tért vissza hatnapos útjáról, melynek során Katarban, Pakisztánban és Afganisztánban folytatott tárgyalásokat - közvetlenül a tálibok képviselőivel is - az afgán békemegállapodás esélyeiről és feltételeiről.

A különmegbízott ugyan optimistának mondta magát, de elismerte, hogy

sok még a tennivaló az esetleges békeegyezség kimunkálásával.

Az Amerikai Békeintézetben (USIP) tartott előadásában Khalilzad azt mondta, hogy az amerikai álláspont szerint Afganisztán számára az lenne a legkedvezőbb, ha még a júliusra tervezett választások előtt sikerülne megállapodniuk a táliboknak és a kabuli kormánynak.

„Addig még van elegendő idő" – mondta. Mint fogalmazott, az elsődleges cél nem a kivonulás, hanem a békekötésről szóló megállapodás tető alá hozása.

– mondta.

Khalilzad - aki maga is afganisztáni születésű - fontosnak tartotta elmondani, hogy félreértették Donald Trump elnök álláspontját azok, akik úgy vélik, az amerikai katonák bármi áron kivonulnak.

– mondta a különmegbízott.

Mint mondta, erről már "elvi megállapodás" született a tálibokkal, akik ígéretet tettek arra, hogy egyetlen terrorista csoport sem használhatja fel Afganisztán földjét az Egyesült Államok elleni támadásra.

- mondta Khalilzad, aki szerint a táliboknak egy - közelebbről nem részletezett - "mechanizmust" kell kidolgozniuk elkötelezettségük bizonyságaként.

Azt is mondta, hogy a tárgyalásokon

az amerikai fél végig ragaszkodni fog az amerikai értékrendhez, az emberi jogokhoz, a sajtószabadsághoz, a nők jogainak tiszteletben tartásához.

A diplomata mindazonáltal azt is mondta, a béketárgyalások következő szakaszában a táliboknak és a kabuli kormány képviselőinek kell egyeztetniük.

– mondta.

Donald Trump amerikai elnök már 2016-os választási kampányában ígéretet tett arra, hogy véget vet a régóta húzódó afganisztáni csatározásnak, amelyet az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-ei, amerikai földön elkövetett terrortámadások után indított meg. Tavaly decemberben bejelentette a fokozatos csapatkivonást, kedden elmondott évértékelő beszédében pedig megerősítette, hogy kormányzata le akarja zárni a végeérhetetlen háborúkat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!