Vége Donald Trump és Kim Dzsongun tárgyalásainak

Trump, Donald; KIM Dzsong Un US President Donald Trump and Chairman of the Workers’ Party of Korea (WPK) and the State Affairs Commission of the Democratic People’s Republic of Korea (DPRK) Kim Jong-un held a bilateral meeting after their second one-on-on
Donald Trump amerikai elnök (b) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (j2) tárgyal a hanoi Metropole szállodában 2019. február 28-án, kétnapos csúcstalálkozójuk második napján. Trump és Kim 2018. június 12-én találkozott először Szingapúrban.
Vágólapra másolva!
Nem született megállapodás a csúcstalálkozón, jelentette be az amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

Lezárultak Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető tárgyalásai Hanoiban. A Fehér Ház tájékoztatása szerint külön megállapodás nem született a két fél között, de a Fox News tudósítása arról ír, hogy Sarah Sanders szóvivő bejelentette, további egyeztetések várhatóak a két delegáció között a jövőben. Sanders szerint a mostani csúcstalálkozó a két fél között a végső megállapodás hiánya ellenére nagyon jó, konstruktív volt.

Trump: Nincs megállapodás

Később Donald Trump amerikai elnök, aki egyébként már most sokkal többet tett az észak-koreai helyzet rendezéséért, mint bármelyik másik amerikai elnök az elmúlt évtizedekben, a Hanoiban tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem jutott megállapodásra Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről.

Az észak-koreai vezető késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak.

Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést, márpedig Phenjan ezt gondolta - fejtette ki.

Éppen ezért Trump - mint elmondta - úgy vélte, jobb felállni a tárgyalóasztaltól megállapodás nélkül, "nem lett volna jó aláírni egy dokumentumot".

Hanoi, 2019. február 28. Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tart a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel folytatott kétnapos vietnami csúcstalálkozója végén Hanoiban 2019. február 28-án. Trump kijelentette, hogy nem jutott megállapodásra az észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Jobbról Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. MTI/EPA/Luong Thai Linh Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Azt mondta, nagyon szeretné feloldani a szankciókat, mert szeretné, hogy Észak-Korea a felemelkedés útjára lépjen. Phenjannak azonban szerinte ehhez több dologról le kellene mondania.

Trump arról is beszélt, hogy a csúcstalálkozó nem volt minden előrelépés nélküli, hiszen Kim ígéretet tett arra, hogy folytatják az atom- és rakétakísérletek felfüggesztését.


Az amerikai elnök megismételte, hogy a találkozó jó hangulatú volt, és hangoztatta, hogy "nagyon erős a viszonya" Kimmel.
Beszélt arról is, hogy nem kötelezte el magát egy harmadik amerikai-észak-koreai csúcsértekezlet mellett. Mint mondta, előbb "lássuk meg, hogy mi történik".

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Hanoi sajtóértekezletén azt mondta, hogy szerette volna, ha a felek messzebbre jutnak a tárgyalásokon, de Kim nem volt kész erre. A jongbjoni atomreaktor leszerelése nem elegendő az észak-koreai rakéta- és nukleáris program megszüntetéséhez - fejtette ki az amerikai külügyminiszter.

Donald Trump amerikai elnök (b) és Kim Dzsongun észak-koreai vezető (j2) tárgyal a hanoi Metropole szállodában 2019. február 28-án, kétnapos csúcstalálkozójuk második napján. Trump és Kim 2018. június 12-én találkozott először Szingapúrban Forrás: MTI/EPA/VNA/EPA/Host Broadcast/Host Broadcast

A két fél nem ugyanúgy képzeli el az atommentesítést

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök nem ugyanúgy képzeli el az észak-koreai atommentesítést. A szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatornán azt mondta, Kim Dzsongun úgy szeretné véghez vinni a folyamatot, hogy a már meglévő eszközöket és kísérleti területeket megtartja, csak új fejlesztéseket, kísérleteket nem végeznek.

Ezzel szemben Donald Trump azt akarja, hogy semmisítsenek meg mindent, szereljenek le teljesen.


Közölte, Észak-Koreának olyan sok eszköze van, hogy többszörösen meg tudná semmisíteni a világot. Ez sok kérdést vet fel, ezért nem szabad siettetni a megegyezést - vélekedett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről