Az európai jogrend nehezen tud válaszolni a migráns közösségek normáira

Málaga, 2019. január 15. Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Málaga kikötőjébe 2019. január 15-én. A spanyol tengeri mentőszolgálat hajója hat csónakon utazó több mint 330 fekete-afrikai migránst vett fedélzetére a spanyol partok előtt. MTI/EPA/EFE/Alvaro Cabrera
Vágólapra másolva!
A Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója szerint az európai jogrend nehezen tud válaszolni a migránsok által behozott „hagyományokra", például a gyerekházasságra és a többnejűségre.
Vágólapra másolva!

Dezső Tamás az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta, a muszlim társadalomban elfogadott a többnejűség és a kiskorú leánygyermekek családfői döntésen alapuló férjhez adása, viszont a nyugati jogrend szerint mindkettő tiltott.

Hozzátette,

mindig akadnak kiskapuk, illetve jogvédők, akik elmagyarázzák, hogy a muszlim férfi többedik feleségét csak vallási szertartás keretében vette el, így akár barátnőként is lehet rá tekinteni.

A gyerekházasságot is nagyon nehéz rábizonyítani valakire egy európai bíróságon - jegyezte meg a tanácsadó, jelezve: a nyugati országokban még nem születtek meg azok a jó válaszok, amelyekkel az európai normákhoz tudnák igazítani a bevándorló csoportok szokásait.

Leszögezte, az iszlám egy nagyon értékes vallás, amelynek keretei között már 1400 éve élnek emberek, a jelenlegi társadalmi feszültségek jelentős része pedig nem a vallási különbségekből, hanem az erőforrások hiányából, munkanélküliségből következik. Ugyanakkor

az illegális bevándorlók olyan hagyományokat hoznak Európába, amelyek nehezen összeegyeztethetők azzal a folyamattal, ami a szüfrazsettektől indulva eljutott a női egyenjogúság mostani szintjéig

- fűzte hozzá Dezső Tamás.

Hogy a különbségek mennyire élénkek, azt például egy tavalyi április végi botrány is jól jelezte. A belga RTL-TVI csatorna egyik vitaműsorában Redouane Ahrouch, az Islam nevű, szélsőséges iszlamista párt elnöke nem volt hajlandó ránézni a női vendégekre. Miután pedig szóba került a nőkkel kezet nem fogó muszlimok problémája, a műsorvezető (aki férfi) közölte: Ahrouch nem engedte, hogy a műsor előtt egy nő kisminkelje.

Redouane Ahrouch az Islam nevű belga párt elnöke Forrás: YouTube

Az amúgy buszsofőrként dolgozó migráns hátterű politikus azzal védekezett, hogy nem akar ellentmondásba kerülni az általa vallott muszlim értékekkel, és egyébként is, a kézfogás nyugatias dolog, az eszkimók az orrukat összedörgölve üdvözlik egymást, emellett semmilyen törvény nem kötelezi arra, hogy kézfogással köszöntsön másokat.

Emanuelle Praet újságírónő Ahrouch-hoz fordulva reagált volna a hallottakra, ám látva, hogy az iszlamista politikus mereven a műsorvezetőre néz, a következő kérdést tette fel: Még csak rám néznie sem szabad? Erre válaszul nem fordította el a fejét, de biztosította arról Praetot, hogy „százszázalékosan" hallja, amit mond, és vasárnaponként épp eleget látja őt a tévében.

A szélsőséges politikus ráadásul nyíltan kijelentette korábban, hogy

Belgiumot egy iszlám állammá szeretné változtatni, ahol a saría jelenti a törvénykezés alapját. A párt programjában szerepel a többnejűség engedélyezése, a burkaviselést korlátozó törvények eltörlése, az abortuszszabályozás szigorítása, a dohányzás, a tetoválás, a pirszingek és az eutanázia betiltása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről