A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Beiktatták az új kazah elnököt, aki elődjéről nevezné el a fővárost

NAZARBAJEV, Nurszultan Asztana, 2019. március 20.
Kaszimdzsomart Tokajev ideiglenes kazah államfő beszél a beiktatási ünnepségén Asztanában 2019. március 20-án. Az országot harminc éven át irányító Nurszultan Nazarbajev kazah elnök az előző nap jelentette
Asztana, 2019. március 20. Kaszimdzsomart Tokajev ideiglenes kazah államfő beszél a beiktatási ünnepségén Asztanában 2019. március 20-án. Az országot harminc éven át irányító Nurszultan Nazarbajev kazah elnök az előző nap jelentette be lemondását. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Beiktatták hivatalába szerdán Kazahsztán új elnökét, Kaszim-Zsomart Tokajevet azután, hogy előző nap váratlanul lemondott hivataláról az országot harminc éven át irányító Nurszultan Nazarbajev.
Vágólapra másolva!

Az új államfő az eskütételkor mondott beszédében azt hangoztatta, hogy folytatja elődje politikáját. Hozzátette, hogy Nazarbajev véleménye kulcsfontosságú lesz a döntések meghozatalában, és javasolta azt is, hogy kapja meg a tiszteletbeli szenátor címet.

- tette hozzá.

Kaszimdzsomart Tokajev ideiglenes kazah államfő beszél a beiktatási ünnepségén Asztanában 2019. március 20-án Forrás: MTI/AP/-

A felsőháza szerdán elnökévé választotta Nazarbajev legidősebb lányát, Dariga Nazarbajevát, akire elemzők korábban Nurszultan Nazarbajev lehetséges utódjaként tekintettek.

Minden juttatása megmarad

Kaszim-Zsomart kezdeményezte egyben, hogy a fővárost, Asztanát a lemondott elnökről nevezzék el Nurszultannak, és minden megyei város központi utcája ugyancsak a nevét viselje.

Azt is felvetette, hogy

a közintézményekben kötelező kellékként maradjon meg Nazarbajev fényképe.

Indítványozta továbbá, hogy Nazarbajev, a Kazah Köztársaság első elnöke, a nép vezetője kapja meg a Kazah Köztársaság hőseinek járó legmagasabb kitüntetést, egyben a Munka hőse címet is.

A volt elnöknek megmarad minden, tisztségével járó juttatása,

akárcsak a vele járó szolgálati infrastruktúra, amit majd külön jogszabályban fognak rögzíteni.

Mértékadó marad a véleménye

Tokajev hangsúlyozta, hogy Nazarbajev az ország biztonsági tanácsának elnöke marad, továbbra is ő fogja vezetni a kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) pártot, és az alkotmányozó tanács tagja is marad.

A "nép vezetőjének" mértékadó véleménye elsőbbséget élvez majd a stratégiai döntések meghozatalakor

- mondta Tokajev.

A kazah külügyminisztérium szerdán a tárca honlapján ismertetett közleményében azt írta, hogy az ország külpolitikájában megőrzi békeszerető irányultságát, amely a sokoldalúságon, kiegyensúlyozottságon és a gyakorlatiasságon alapszik, és tiszteletben tartja minden nemzetközi kötelezettségét, folytatja a kapcsolatok építését minden békeszerető néppel a kölcsönösség, az egyenjogúság és a kölcsönös érdekek alapján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!