Migránsok csaptak össze Boszniában, a rendőrökre is rátámadtak

Bosznia, migránsok
African-Asian migrants rest in the main park of the North-Western Bosnia town of Velika Kladusa on May 10, 2018. Velika Kladusa, Bosnian town on Bosnia - Croatia border is a gathering point for the migrants before their attempts to illegaly enter EU. Until recently, Bosnia and its mountainous terrain were avoided by migrants travelling from northern Africa, Middle East or Asia, who, despite the closure of EU borders in March 2016, continued to pass through the Balkans. But, since late 2017 Bosnia is facing the passage of hundreds of migrants, becoming a leg of a new "Balkans route." / AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
Vágólapra másolva!
Tömegverekedés tört ki a bosznia-hercegovinai Velika Kladusa migránstáborában, a rendőrség legalább húsz illegális bevándorlót vett őrizetbe a többórás rendzavarást követően – közölte a helyi sajtó és a Reuters brit hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

A tömegverekedésben legalább száz migráns vett részt, a befogadóközpont dolgozói nem tudták megfékezni őket, ezért értesítették a rendőrséget, ám

az illegális bevándorlók a hatósági személyekre is rátámadtak, kövekkel és palackokkal dobálták meg, illetve vascsövekkel ütötték őket.

A zavargásokban három rendőr megsebesült.

A hatóságok a rend helyreállítását követően is a helyszínen maradtak – közölte Ale Siljdedic rendőrségi szóvivő, majd hozzátette:

A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint tavaly mintegy 25 ezer ember érkezett Bosznia-Hercegovinába Ázsiából és Észak-Afrikából Szerbián és Montenegrón keresztül, idén pedig mintegy

hétezer migráns érkezett a balkáni országba.

Közülük mintegy 3500 embert helyeztek el átmeneti befogadóközpontokban, de sokan a szabad ég alatt élnek és éjszakáznak.

Migránsok Velika Kladusában. A kép illusztráció Forrás: AFP/Elvis Barukcic

A legtöbb illegális bevándorló Bihacban és Velika Kladusában van, de a hatóságok szerint

a sok migráns túlfeszíti a két város befogadóképességének határát.

Velika Kladusában a múlt hét végén tűz ütött ki, ezért a központ egyik szárnya használhatatlanná vált, így a migránsok még szűkebb körülmények között kénytelenek meghúzni magukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!