V4NA: Szíriában éled újjá az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Egy új amerikai jelentés szerint az Iszlám Állam (ISIS) a szíriai sivatagban és fogolytáborokban próbál megerősödni és megújulni. A terrorszervezet egyre növekvő jelenlétéről beszél a negyedéves beszámoló, miközben az Egyesült Államok kivonja erőit az arab országból – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Hiába hirdettek márciusban a Szíriai Demokratikus Erők (Syrian Democratic Forces - SDF) teljes katonai győzelmet az ISIS felett,

a terroristacsoport támogatóinak nagy része a sivatagban, az iraki határ mentén és szíriai fogolytáborokban élteti tovább az iszlám szélsőséges értelmezését.

Az Iszlám Állam terroristái. A kép illusztráció Forrás: V4NA

A jelentés ezeket a területeket fenyegető problémaként azonosítja - számolt be cikkében a The Jerusalem Post.

A Szíriai Demokratikus Erők vezette al-Hol migráns- és fogolytáborban több mint 70 ezer ember él, akik többségében a szíriai háború miatt kényszerültek elhagyni lakóhelyüket.

A tábor lakói között a jelentés szerint 45 ezer ISIS-támogató lehet,

akiknek – meglepőmódon - többsége nő és 18 év alatti gyermek.

Az USA Központi Parancsnoksága (CENTCOM) szerint az ISIS valószínűleg megkísérel új tagokat bevonni a táborban élők közül.

Az Egyesült Államok legfőbb aggodalma, hogy egyszerűen nincs elég biztonsági személyzet a táborban, és a terrorszervezet kihasználja ezt.

Az USA-nak így harmadik féltől származó információkra kell támaszkodnia, ha fel akarja mérni a táborban fennálló helyzetet. Ennek az az oka, hogy a Fehér Ház decemberben úgy döntött, hogy kivonul Szíriából, és radikálisan csökkenti az arab országban jelenlévő fegyveres erőit.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, egy júliusban készült videóban az látszik, hogy a szíriai al-Hol migránstáborban élő iszlamista asszonyok és gyerekek egy saját készítésű ISIS-zászlót húznak a magasba, és közben hangosan ünnepelnek.

A videó a következő üzenettel járta körbe az Iszlám Állam támogatóit: "Ez nem a vég, hanem a kezdet, mert az anyáink és a lánytestvéreink tudják, hogyan neveljenek egy kölyökből rettenthetetlen oroszlánt".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről