Megölte diáktársát, majd magával is végzett egy fiú Oroszországban

Vágólapra másolva!
Egy kelet-oroszországi iskolában megölte egy társát egy diák. A fiú ezen kívül három társát is megsebesítette, egyikük állapota válságos. A fiú végül öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

Egy 19 éves fiú agyonlőtte egy diáktársát, míg további három hallgatót megsebesített csütörtökön Kelet-Oroszországban egy szakiskolában – írja a Reuters.

A diák az eset után öngyilkos lett.

A halálos áldozat ugyancsak 19 éves volt, s 17 és 20 év közötti sebesülteket meg kellett műteni. Kettejük állapota súlyos, egyiküket az intenzív osztályon ápolják.A TASZSZ hírügynökség úgy tudja, hogy a tanulót reggel késés miatt kiküldték az osztályteremből. Az után kezdett el lövöldözni a kabátja alól előhúzott fegyverrel, hogy

rászóltak, amiért a folyosón rágyújtott.

A fiút a rendőrök megsebesítették, majd egy előadóterembe szorították. A diák ott végzett magával.

A nyomozók azt közölték, hogy a fegyver egy vadászpuska volt. A fegyvert egyébként törvényesen birtokolta. A blagovescsenszki iskola 5600 kilométerre található Moszkvától, a kínai határ mellett fekszik.

Előre kitervelte

Az orosz médiában Danyiil Zaszorinként megnevezett támadó egy, a Baza elnevezésű Telegram-csatornán közölt, szerdán rögzített hangüzenetben egyebek között

az egyesült államokbeli Columbine-ban két évtizeddel ezelőtt elkövetett ámokfutásról beszélt.

Hibáztatta az orvosokat, akik ahelyett, hogy megértették volna a gyilkosságra készülő két tanuló ölési szándékát, csak "nyilvánvaló mellékhatást" kifejtő gyógyszert írt fel számukra.

A Colorado állambeli Columbine középiskolájában 1999. április 21-én két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el.

Zaszorin arról is beszélt a felvételen, hogy a blagovescsenszki hatóságok akkor sem tudnák megakadályozni az általa kitervelt merényletet, ha felhívná a kiszemelt áldozatát, és az feljelentést tenne. Kitért arra is, hogy korábban, a házak udvarait járva jól érezte magát a barátai körében, akik közül legalább eggyel megromlott a viszonya. A konfliktus mibenlétét azonban nem nevezte meg.

A csütörtöki véres incidens a távol-keleti város 1500 tanulót oktató építőipari és épületgépészeti szakközépiskolájában történt. A tanintézmény őrzését és védelmét ellátó Sziriusz-A magánszolgálat vezetőjét őrizetbe vették.

Egyebek között kiderült, hogy

az iskola bejáratánál nem volt fémdetektor,

és az ügyeletes biztonsági őr nem rendelkezett a munkája elvégzéséhez szükséges képesítéssel.

Az iskolában pénteken nem lesz tanítás, a tanulók és a pedagógusok közül többen pszichológushoz fordultak.

Megszaporodtak a hasonló esetek

Az iskolai lövöldözések ritkának számítanak Oroszországban, ahol szigorú a fegyverviselési engedély, de a közelmúltban megszaporodtak a hasonló esetek.

Szeptember 24-én orosz biztonsági szerveknek Kirov megyében sikerült megakadályozniuk egy iskola elleni támadást, amelyet egy tanuló készült végrehajtani. A kamasz azért készült támadásra, mert az iskolában konfliktusba keveredett tárasaival.

Szeptember elején a Kusba elnevezésű uráli kisvárosban két 16 éves fiút vettek őrizetbe, akik fegyvert akartak zsákmányolni az iskolájuk elleni támadáshoz. A két fiatal az interneten keresztül került kapcsolatba egymással, mindketten a columbine-i ámokfutással foglalkozó csoportok tagjai voltak.

Tavaly októberben az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigeten, Kercs város műszaki szakiskolájában egy 18 éves tanuló húsz embert - 15 diákot és öt felnőttet - lőtt agyon, majd magával is végzett. A támadó egy házi készítésű, srapnellel megtöltött robbanószerkezetet is működésbe hozott. A lövöldözés és a detonáció következtében több mint félszázan sebesültek meg. A nyilvánosságra került információk szerint a tanulónak személyes indítékai voltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!