Tízre emelkedett a fertőzött román állampolgárok száma

koronavírus, Románia
Egy korábban megfertőződött temesvári férfi kórházba szállítás közben Romániában.
Vágólapra másolva!
Tízre emelkedett pénteken a koronavírussal fertőzött román állampolgárok száma, miután egy újabb temesvári diáknál és egy olaszországi nőnél is kimutatták a kórokozó jelenlétét. A 16 éves lány az osztálytársa a két napja megbetegedett temesvári fiúnak - számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportál.
Vágólapra másolva!

Bár az első két, azóta gyógyulnak nyilvánított román fertőzött a Japánban vesztegzárba került Diamond Princess tengerjáró személyzetének tagja volt, a többi román állampolgár a járvány olaszországi terjedésével összefüggésben kapta el a fertőzést.

A román belügyminisztériumi Stratégiai Kommunikációs Csoport csütörtök késő esti közlése szerint az egészségügyi hatóságok megvizsgálták a két napja megbetegedett temesvári 16 éves fiú 25 osztálytársát is.

Csütörtök este derült ki, hogy egyikük szintén fertőzött.

A diáklányt a temesvári járványkórházba szállították.

Egy korábban megfertőződött 48 éves temesvári férfi kórházba szállítás közben Romániában. Forrás: Twitter

A kórban előtte megbetegedett egy Máramaros megyei kamionsofőr is azt követően, hogy Olaszországban járt, csakúgy mint az a 71 éves suceavai férfi, aki egy olasz onkológiai klinikáról tért haza Romániába.

Az idős férfi egyébként autóbusszal tért vissza Magyarországon keresztül Romániába egy hete, pénteken az olaszországi Lombardia egy olyan városából, ahol korábban nem regisztráltak koronavírusos megbetegedéseket.

Az autóbusz Nagylaknál lépett be Romániába - közölte Nelu Tataru egészségügyi államtitkár. Az idős férfi kedden észlelte a betegség tüneteit, ezért beutalták a suceavai megyei kórházba. A koronavírus-teszt pozitív eredménye után átszállították a jászvásári járványkórházba.

A korábbi betegek közül hárman meggyógyultak Romániában

A Stratégiai Kommunikációs Csoport beszámolója szerint a COVID-19 vírussal fertőzött romániai személyek közül hármat gyógyultnak nyilvánítottak. Az írásos tájékoztatóban emlékeztetnek rá, hogy

a Gorj megyei fiatalembert, akinél a múlt hét közepén az országban elsőként mutatták ki az új koronavírus jelenlétét, már kiengedték a kórházból.

A 38 éves temesvári nőnél, valamint a 48 éves, szintén temesvári férfinél is negatív eredményt mutatott a legutóbbi két teszt. Utóbbiakat is gyógyultnak nyilvánították, de még nem hagyták el a kórházat.

Olaszországban mintegy 1,2 millió román állampolgár él

Victor Costache, a bukaresti ügyvivő kormány egészségügyi minisztere pénteken azt tanácsolta a olaszországi diaszpóra tagjainak, hogy a koronavírus-járvány idején csak halaszthatatlan esetekben utazzanak haza, mert fennáll a lehetősége, hogy nem tudnak visszatérni, mivel Romániában 15 napos házi elkülönítőbe kerülhetnek.

Marcel Vela belügyminiszter ugyanakkor újságírói kérdésre azt mondta, nem támogatja az olaszországi repülőjáratok leállítását.

- magyarázta a román belügyminiszter.

A bukaresti egészségügyi hatóságok péntek délelőtti közlése szerint országszerte 21 embert tartanak megfigyelés alatt intézményesített karanténban, 12 158-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan térségekből tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték.

Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár dolgozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!