Küzdelem a koronavírus ellen: ez történt szombaton

health virus police Horizontal
Police officers wearing protective masks check documents of passengers on a highway road block at the entrance of the city of Sofia, to prevent the spread of the COVID-19, caused by the novel coronavirus, on March 21, 2020. - Bulgaria and Slovenia on Friday tightened confinement measures to fight the spread of the new coronavirus with Sofia also introducing dedicated shopping hours for the elderly.The measures in Bulgaria, which enter into force on Friday at midnight and run until at least April 13, ban all travel between the country's 27 provinces without a legitimate reason, such as health, going to work or returning home. (Photo by NIKOLAY DOYCHINOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarországon 103-ra emelkedett a fertőzöttek száma. Az Operatív Törzs és a kormány is az idősek otthonmaradását hangsúlyozta. A vírus nemcsak Európában, hanem minden kontinensen terjed, és mostanra meghaladta a 300 ezret a felfedezett esetek száma. A legnagyobb veszélyben az idős emberek vannak, szombaton Olaszországban és Spanyolországban is többen haltak meg koronavírusban, mint eddig bármikor - és szinte valamennyi meghalt ember 70 évesnél is idősebb volt.
Vágólapra másolva!

Magyarországon szombaton 103-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Az Operatív Törzs bejelentette, hogy újabb tájékoztató kampányt indítanak az idősek védelme érdekében. A vírus elsősorban az idős embereket veszélyezteti. Figyelmeztették az embereket, hogy bárki elkaphatja a fertőzést, ráadásul az enyhe tünetek miatt sokan ezt észre sem veszik - ahogy írtuk, mindez az idős emberekre jelent igazán veszélyt.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője pedig arról beszélt, hogy a tartalékos katonák mozgósítása semmilyen intézkedést nem jelez előre, így a kijárási tilalom bevezetését sem tervezik most. A tájékoztatón szó volt arról is, hogy

rövid időn belül tömegessé válhatnak a megbetegedések, csaknem négyezer ember van hatósági házi karanténban,

amelyet eddig majdnem százan sértettek meg, valamint hogy a védekezéshez a jövő héten újabb szállítmány érkezik az országba.

Újabb szomorú rekord Olaszországban

Olaszországban újabb rekordot döntött a koronavírus: a halottak száma egy nap alatt 793-mal 4825-re emelkedett. A fertőzöttek száma pedig jóval 50 ezer fölé ugrott.

Majdnem ötödével ugrott meg a halottak száma Olaszországban egyetlen nap alatt, a 793 halott új csúcsot jelent a koronavírus-járványban. Szinte valamennyi meghalt ember nagyon idős volt.

A koronavírus összes áldozatának a száma közelíti az 5000-et.

Olaszország nagyon nehéz helyzetben van Forrás: NurPhoto/Giacomo Cosua/NurPhoto/Giacomo Cosua

A fertőzöttek száma 14 százalékkal emelkedett egy nap alatt, így 53 578 esetet regisztráltak már az országban a péntek esti 47 021 után. A legrosszabb a helyzet továbbra is Lombardiában, ahol már több mint háromezren haltak meg, és a 25 ezret is meghaladja a fertőzések száma. Jó hír viszont, hogy az összes esetből több mint 6000-en már meggyógyultak.

Meghalt az 1. olasz fertőzött édesapja

Az új koronavírus-járvány egyik legutóbbi áldozata Olaszországban az 1. számú páciensként ismert lombardiai férfi apja. Az apa a tíz első karantén alá helyezett lombardiai településen, Castiglione d'Addában meghalt 62 áldozat egyike.

A férfi fia lábadozóban van, miután a COVID-19 betegség miatt több hétig válságos állapotban volt,

de mostanra jelentősen javult az állapota. A beteg maga is jövendőbeli apa, gyermeke várhatóan napokon belül megszületik.

Több százzal nőtt a halálos áldozatok száma Spanyolországban

Spanyolországban egy nap alatt majdnem ötezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek és 324-gyel a halálos áldozatok száma.

A spanyol egészségügy-minisztérium szombati tájékoztatása szerint 24 926 fertőzöttet tartottak számon az egy nappal korábbi 19 980-hoz képest, s a betegségben eddig 1326-an vesztették életüket az előző napi 1002-es összesített adathoz képest.

A meghalt emberek legtöbbször eleve súlyos betegek voltak

Egy nap alatt 112 ember halt meg a koronavírus miatt Franciaországban, így összesen már 562 életet követelt a járvány

- jelentette be az egészségügyi minisztérium. Az országban összesen már 14 459 igazolt fertőzést regisztráltak, jelenleg 6172-en vannak kórházban, közülük 1525 ember állapota súlyos.

Kétszáz fölé emelkedett szombatra az új típusú koronavírus okozta járvány brit halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szerint az előző 24 órában 53 ember halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben, valamennyien Angliában.

Az Egyesült Királyság egészében így eddig összesen 233 halottja van a járványnak.

Az NHS adatai szerint az utóbbi egy napban meghalt betegek nagy többségében idősek voltak, a legidősebb 94 éves volt. Szinte valamennyi áldozat súlyos, krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt. A szűréssel kimutatott fertőzések száma átlépte az ötezret.

Belgiumban is teljes zár alatt vannak az utcák Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

El akarják kerülni a kijárási tilalmat Németországban

Olaf Scholz, a német alkancellár reméli, hogy nem kell kijárási tilalmat bevezetni Németországban. Különösen a mostani helyzetben mindenkinek szüksége van a friss levegőre, nyilatkozta Scholz a Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungnak.

mondta az alkancellár. Németországban szombaton több mint 22 ezerre nőtt a fertőzöttek száma, és 15-en vesztették életüket. Péntekhez képest több mint 2200-zal nőtt a felfedezett fertőzött esetek száma.

Németországban is szigorú intézkedéseket hoztak Forrás: AFP/Yann Schreiber

Óriási növekedés Svájcban

Svájcban mostanáig összesen 6100 fertőzöttet azonosítottak, vagyis az új esetek 25 százalékos drámai növekedést jelentenek az előző napi adathoz képest. A halottak száma 56-ra emelkedett - közölte az egészségügy-minisztérium.

A svájci esetek többségét, egy nap alatt 918 fertőzést és 28 halálos áldozatot, az Olaszországgal határos Ticino kanton kórházaiból jelentettek

- mondta Daniel Koch, a szövetségi egészségügyi hivatal járványos betegségek főosztályának vezetője.

Ausztriában a koronavírussal fertőzöttek száma szombaton elérte a 2814-et, azaz egy nap alatt 461 új megbetegedést diagnosztizáltak, a halálesetek száma 8 volt. Ausztriában is elindították a koronavírus ellenszerének a kutatását.

Finnországban is meghalt az első beteg

Portugáliában az elmúlt 24 órában duplájára nőtt a halálesetek száma, és elérte a 12-t - közölték az egészségügyi hatóságok. Ezenkívül 200 új megbetegedést regisztráltak, így az összes fertőzött száma 1280-ra nőtt. Portugália szerdán hirdetett ki szükségállapotot 15 napra.

Finnországban bejelentették az első koronavírusos halálesetet, az áldozat pénteken halt bele a COVID-19 fertőzésbe.

A finn egészségügyi és népjóléti intézet (THL) csak annyit közölt a betegről, hogy idős volt, és Helsinki térségében lakott.

Sauli Niinisto finn elnök üzenetben fejezte ki részvétét az áldozat hozzátartozóinak és barátainak, amelyben rámutatott, hogy "a koronavírus-járvány most lép a következő, súlyosabb szakaszába Finnországban". A finn hatóságok szombatig 521 fertőzött esetet tartottak számon.

Nem léphetnek be nem román állampolgárok az országba

Nem léphetnek be Romániába vasárnap este 22 órától a nem román állampolgárok, az ország területén pedig éjszaka korlátozták a kijárást - erről és a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezését célzó más intézkedésekről Marcel Vela belügyminiszter adott ki katonai rendeletet. A külföldiek abban az esetben utazhatnak át szervezett formában kijelölt folyosón Románia területén, ha erről kétoldalú megegyezés születik az érintett országokkal, miként történt a Magyarországon keresztül hazatérő román állampolgárok esetében - magyarázta a belügyminiszter.

Éjszaka 22 órától reggel 6 óráig részleges kijárási tilalmat vezetnek be, nappal pedig nem gyülekezhet háromnál több ember.

Brightonban sem sokan vették figyelembe a figyelmeztetéseket Forrás: AFP/Glyn Kirk

Szigorítás jön Szerbiában

A járvány első bosznia-hercegovinai halálos áldozata, egy 76 éves nő a hivatalos közlés szerint szív- és érrendszeri problémákkal is küzdött. Boszniában szombaton 84-ről 93-ra nőtt a fertőzöttek száma. A fertőzöttek számának növekedése miatt Szerbiában szigorítanak a kijárási tilalmon.

Eddig este 20 és hajnali 5 óra között volt tilos az utcára lépni, vasárnaptól már este 17 órától kezdődik a kijárási tilalom.

További elővigyázatossági intézkedésként bezárták a vendéglátóhelyeket, a bevásárlóközpontokat és a piacokat, megtiltották a parkok és szabadtéri sportpályák használatát, valamint öt főben maximalizálták az egy helyiségben tartózkodók számát.

A magyar határhoz közeli Szabadkán karanténná alakították a korábban migránsok számára létrehozott befogadóközpontot. Azok kerülnek ide, akik számára kötelező karantént rendeltek el. Szerbiában reggel óta 149-ről 171-re, Koszovóban 24-ről 28-ra, Észak-Macedóniában 76-ról 85-re nőtt a Covid-19 betegségben szenvedők száma. Montenegróban nem regisztráltak új fertőzést, a betegek száma 14.

Hétfőtől nem utazhatnak magánszemélyek tömegközlekedésen

Szlovákiában szombaton újabb 41 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, és így 178-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Igor Matovic újonnan kinevezett szlovák kormányfő.

A szombaton diagnosztizált szlovák fertőzöttek száma több mint duplája az előző nap kimutatott új megbetegedéseknek.

Közben nőtt a meggyógyult betegek száma is, a kórházakban kezelt betegek közül már hetet gyógyultan engedtek haza. Szlovákiában szombat estig közel háromezer személyen végeztek el vírustesztet.

Az ukrán fővárosban, ahol kedd óta nem jár a metró és a buszokon, illetve egy-egy villamoskocsiban legfeljebb tízen utazhatnak, további szigorítást vezetnek be:

hétfőtől már csak a mentősök és más egészségügyi dolgozók, például a gyógyszerészek használhatják a tömegközlekedési eszközöket.

Arszen Avakov belügyminiszter közölte, hogy csak a létfontosságú iparvállalatok működhetnek tovább, a többit be kell zárni. Ukrajnában szombatig 41 megbetegedést és 3 halálesetet regisztráltak.

Fehéroroszországban 76-ra nőtt szombatra a fertőzöttek száma - közölte az egészségügy-minisztérium. A betegség tüneteit mutató betegek közül tizenöten elhagyhatták a kórházat. Szombaton 61 ember volt orvosi megfigyelés alatt, akinek pozitív lett a vírustesztje.

Bulgáriában is szigorú intézkedéseket hoztak Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Segítséget ígért Putyin

Az orosz légiközlekedési ügynökség (Roszaviacija) úgy tájékoztatta az Interfax hírügynökséget, hogy az orosz légitársaságok az elkövetkező napokban nyolc országból, köztük Magyarországról fognak a koronavírus-járvány miatt külföldön maradt orosz állampolgárokat evakuálni. Az Aeroflot szombattól hétfőig hat járatot indít Budapestről.

A Roszaviacija szerint pénteken Bulgáriából, Magyarországról, Szerbiából, Montenegróból, Ciprusról, Franciaországból, Portugáliából és Indonéziából 3889 orosz utast hoztak el az orosz utasszállítók.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este telefonon beszélt Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel, akinek megerősítette készségét az Olaszországnak való segítségnyújtásra. A Kreml sajtószolgálata szerint Moszkva egyebek között védőeszközöket, Kamaz teherautókra szerelt mobil aeroszolos jármű- és területfertőtlenítő berendezéseket, orvosi és egyéb felszerelést, valamint orosz szakértői csoportokat tervez küldeni Itáliának a járvány ellen leginkább sújtott térségeibe. Conte az orosz elnöki hivatal szerint "őszinte háláját fejezte ki" a támogatás miatt.

Közben Oroszországban egy nap alatt 53-mal 306-ra nőtt a hivatalosan nyilvántartott fertőzöttek száma.

A COVID-19 betegségből eddig 16-an - 13 orosz, két kínai és egy olasz állampolgár - gyógyultak meg. Halálos áldozatokról egyelőre nincs hír.

Nagy lépésre készül Amerika

Akár a 2000 milliárd dollárt is elérheti a koronavírus gazdasági hatásait ellensúlyozó csomag összértéke – mondta szombaton Larry Kudlow, az amerikai elnök gazdasági tanácsadója. Eddig a sajtóban nagyjából fele ekkora intézkedéscsomagról volt szó, a tervezett intézkedéseket a következő napokban tárgyalhatja a szenátus.

Az utóbbi napokban 1000 milliárd dollár körüli gazdasági mentőcsomagról szóltak a hírek a tengerentúlon, bár pénteken Steven Mnuchin pénzügyminiszter már utalt arra, hogy akár ezt a lélektani határt is átlépheti a végső összeg.

A szenátorokon nagy a nyomás, hogy minél előbb hagyják jóvá a csomagot, elemzők szerint már kézzelfoghatók a koronavírus gazdasági kárai. A Bank of America például a héten azt becsülte, hogy a jövő héten a munkanélküliek száma átlépheti a hárommilliót az USA-ban, mivel sok cégnél rögtön beindultak a leépítések.

Az Egyesült Államokban szombaton közel 5 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, és 32-en vesztették életüket. A regisztrált fertőzöttek száma átlépte a 24 ezret.

Magyar kutatók sikere

Nyilatkozott az Origónak Jakab Péter, a Pécsi Tudományegyetem professzora. Ugyanis magyar kutatóknak sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját. A miniszterelnök által felállított kutatócsoport eredménye fontos mérföldkő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!