Húsvétkor, a járvány idején nem maradnak egyházi szertartások nélkül az erdélyiek sem

Húsvéti imádság
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Külön weboldallal, az élőben közvetített szentmisék linkgyűjteményével és tervekkel készültek az erdélyi történelmi egyházak vezetői arra, hogy a húsvéti szent háromnap lényegét a koronavírus-járvány időszakában is eljuttassák híveikhez – tudta meg a katolikus, a református és az unitárius egyházak sajtóirodáitól a Maszol.ro erdélyi hírportál. A katolikus egyház a Templom.ro weboldalon, a református egyház a Református.ro portálon és Facebook-oldalán, az unitárius egyház pedig az Unitárius.org oldalon keresztül szól híveihez a szent időszakban. 
Vágólapra másolva!

– magyarázta Szőcs Csaba szászfenesi plébános, kiemelve, hogy jelenleg fő feladatuknak tartják a már meglévő közösség megtartását, erősítését. A plébános hozzátette, hogy vasárnapról vasárnapra érezhető, hogy egyre többen csatlakoznak az online közvetített szentmisékhez, ezért is örülnek annak, hogy az utolsó nyilvános vasárnapi szentmisék délutánján elindították a Templom.ro weboldalt, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület kezdeményezését, amelynek létrehozását a gyulafehérvári érsekség elöljárói, és Kovács Gergely érsek is kiemelten támogatta.

Katolikus egyház: napi két szentmise

– tájékoztatott Szőcs Csaba. Hozzáfűzte, hogy nemcsak napi két szentmisét közvetítenek az oldalon, hanem

önreflexióra buzdítják híveiket, beszélgető szobát és imádságot is biztosítanak számukra.

Illusztráció Katolikus Egyetemi Lelkészség kolozsvári Facebook-oldala

Voltaképpen azokkal a fogalmakkal élnek, amelyek a templomi életben ismerősek. A szentély menüpontra kattintva szentmisén „vehetnek részt" a hívek, a szószék a napi evangéliumhoz kapcsolódó elmélkedéseket tartalmazza. A kápolna menüpont a rózsafüzért és a reggeli impulzusokat foglalja magába, a beszélgetősarok

olyan egyesületek és egyházi személyek elérhetőségét tartalmazza, amelyeket bátran hívhatnak az emberek, ha tanácsadásra szorulnak,

a persely menüpont alatt adományozhatnak, az újságos asztalra kattintva az egyház kiadványait böngészhetik, a hittanteremre kattintva pedig a hittankönyvek leckéit tanulmányozhatják.

Az érsekség kezdeményezésére mindezt román nyelven is létrehozták,

így az erdélyi románajkú hívek a Sfantaliturghie.ro oldalon részesülhetnek lelki gondozásban.

Református egyház: mindenki a saját hajlékában úrvacsorázhat

Húsvét vasárnapján délelőtt 10 órakor a Duna Televízióban református ünnepi istentiszteletet és úrvacsoraosztás közvetítenek

– derül ki a Református.ro portálról. Az igehirdetést 10 óra 10 perctől az egyházkerület Facebook-oldalán is követhetik a hívek. Az igét dr. Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöke hirdeti saját családja körében, az istentisztelet után a megterített úrasztala mellett úrvacsorázik a család.

Ebbe a református hívek is belekapcsolódhatnak, méghozzá úgy, hogy mindenki odahaza, a saját családi hajlékában megteríti az úrasztalát, majd pedig a TV-n keresztül elhangzó felkérésre vallja meg bűneit, tesz vallást a hitéről, és veszi magához az úrvacsorát.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke Forrás: MTI/Mohai Balázs

– közölte Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. A Duna Televízióban közvetítendő húsvétvasárnapi református istentisztelet rendje, az imádságok és az énekek itt találhatóak. Az online közvetített református istentiszteletek listája pedig itt található meg.

Unitárius egyház: világhálós, rádiós, televíziós istentiszteletek

Nagypénteken, április 10-én délután 6 órától a Magyar Unitárius Egyház Facebook-oldalán élőben hallgatható a Passió, amelyet a kolozsvári belvárosi unitárius templomból közvetítenek.

Húsvét első napján világhálós istentiszteletet közvetítenek a Magyar Unitárius Egyház Facebook-oldalán délelőtt 11 órától.

Az ünnepi istentiszteleten Bálint Benczédi Ferenc püspök prédikál, és Rácz Norbert Zsolt helyi lelkész mond úrvacsorai ágendát.

Reggel 9 óra 5 perctől 10 óráig a Kolozsvári Rádióban ünnepi prédikáció és úrvacsoravételre előkészítő beszéd hangzik el, déli 12 órától pedig a Marosvásárhelyi Rádióban ünnepi unitárius prédikációt hallgathatnak az érdeklődők.

12 óra 30 perctől 13 óra 30 percig, az Erdélyi Magyar Televízióban ünnepi unitárius istentiszteletet és úrvacsoravételt követhetnek a kolozsvári belvárosi unitárius templomból.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédet mondott a Hargita megyei oklándi unitárius templomban az épület felújítása alkalmából rendezett hálaadó ünnepségen 2019. október 6-án Forrás: MTI/Veres Nándor

Húsvét másodnapján szintén személyes részvétel nélküli ünnepi istentiszteletek zajlanak az unitárius templomokban is.

Azokban az egyházközségekben, ahol erre van megfelelő technikai lehetőség, az istentiszteleteket az adott egyházközség Facebook-oldalán követhetik a hívek, ahogyan húsvét harmadnapján is – írja az Unitárius.org portál.

A református egyházkerülethez hasonlóan otthoni úrvacsoravételre buzdítják testvéreiket az unitáriusok is,

amelyhez weboldalukon javaslatokat fogalmaznak meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!