A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3

Mateusz Morawiecki: Orbán Viktorral hatalmas támogatást harcoltunk ki gazdaságainknak

ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Brüsszel, 2020. július 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
A Magyarország és Lengyelország közötti együttműködés hatékonyságáról, és a magyar-lengyel barátság megtörhetetlenségéről beszélt Mateusz Morawiecki a Magyar Hírlapnak adott, uniós csúcs utáni interjújában. A lengyel kormányfő szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen hatalmas támogatást harcoltak ki országaik számára, megállították a jogállamiság terén gyakorolt nyomást, és ellenálltak a migrációs politika kapcsán a brüsszeli elit felől érkező nyomásnak. 
Vágólapra másolva!

Magyarország és Lengyelország győzelmével végződött a kétnaposra tervezett, de végül négy napon át tartó, legutóbbi uniós csúcs. A tárgyalássorozat óriási téttel bírt, hiszen az uniós állam- és kormányfők a következő hét év költségvetéséről és az eurómilliárdokat jelentő, gigantikus koronavírus-hitelcsomagról döntöttek. A csúcs lezárulta után Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tartott, ahol úgy értékelték a történteket, a két országnak sikerült megvédenie nemzeti büszkeségét.

Megtörhetetlen lengyel-magyar barátság

Ezután a Magyar Hírlap készített interjút a lengyel kormányfővel, aki a magyar–lengyel együttműködés hatékonyságát méltatta.

"A lengyel–magyar szövetség különösen fontos számomra. Az elmúlt napokban a világ összes újsága erről írt, a Politicótól a The Guardianen át a The New York Timesig. A mi barátságunk nem csupán ezeréves történelmi kapcsolat, tele van a szolidaritás és a vállt vállnak vetett küzdelmek pillanataival. Minket egy közös cél és cselekvési stratégia is egyesít. Örülök annak is, hogy mind a lengyel, mind a magyar oldalnak szándékában áll együtt dolgozni, továbbfejleszteni szövetségünket. Ma jól láthatjuk, hogy milyen gyümölcsöző ez – nemcsak a mi országaink, hanem az egész Visegrádi Csoport és Közép-Európa számára" - nyilatkozta Morawiecki, hozzátéve, hogy

Szerinte ezek a kérdések dinamikusan változnak, "de egy dolog változatlan marad: a lengyel–magyar barátság".

Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Úgy látja, a két országnak közös értékei és történelmi tapasztalatai vannak, ide sorolta a kommunizmus ellen folytatott közös küzdelmet, és a keresztény értékeken alapuló politikát. Az Egyesült Államokban és a Nyugat-Európában zajló szoborrongálásokra utalva kijelentette, hogy a két országnak "biztosítani kell, hogy Közép-Európa továbbra is a józan ész és a béke oázisa maradjon."

Vissza kell térni az európai alapértékekhez

Morawiecki a beszélgetés során kitért a V4 lengyel elnökségének céljaira is. "Elnökségünk szlogenje a Back on track, mert vissza akarunk térni a dinamikus gazdasági fejlődési pályára, és pozitív hatást akarunk gyakorolni az unióra. Vissza kell térni az olyan alapvető európai értékekhez, mint a gazdasági együttműködés, az egységes piac, a szolidaritás, valamint a különféle európai országok történelmi és társadalmi különbözőségeinek megértése" - fogalmazott a lengyel kormányfő.

A lengyel belpolitika kapcsán a legfontosabb célként az ország polgárainak egyesítését nevezte meg, hiszen egyes kommentárok a lengyel elnökválasztás kapcsán két Lengyelország kialakulásáról beszélt, amit a választási térképpel igyekeztek alátámasztani. Mint ismert, a voksoláson Andrzej Dudát (Jog és Igazságosság) újraválasztották. Morawiecki örömét fejezte ki a választási eredmény kapcsán, szerinte a köztársasági elnök nagy szerepet játszik Lengyelország biztonság- és külpolitikájában is.

"Az elmúlt huszonöt évben Lengyelország olyan ország volt, amelyről mások beszéltek, nem pedig olyan ország, amely önmagáról szólt. Ezt bizonyítja a média területén a külföldi média kezdeményezéseinek átvétele. Ezért tevékenységünk alapja - amint azt az elmúlt öt év is mutatja - a lengyel szuverenitás megőrzése és erősítése" - vélekedett az NGO-k befolyásszerzési kísérletével kapcsolatos kérdésről a lengyel kormányfő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!