Az iskolakezdés döntő pillanat lehet járványügyi szempontból Szerbiában

Szerbia, Belgrád, koronavírus, COVID-19
A boys with masks walk through the city during the new Coronavirus disease (COVID-19) after the decrease of coronavirus infected in Belgrade, Serbia on August 5, 2020. The number of coronavirus infections is decreasing throughout Serbia. The government mandates the mandatory use of masks indoors and outdoors to halt the spread of the coronavirus disease (COVID-19). (Photo by Nikola Krstic/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány kezelése szempontjából Szerbiában döntő pillanat lesz az iskolakezdés. Észak-Macedóniában ismét korlátozó intézkedések bevezetését tervezik. Bosznia-Hercegovinában arra számítanak, hogy évekig tarthat az ország talpra állása.
Vágólapra másolva!

Szerbiában hétfőre az előző napi 29 471-ről 29 682-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap négy újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 674-re emelkedett.

A szerbiai járványügyi szakemberek szerint az iskolakezdéskor fog kiderülni, mekkora lehet az átfertőződés a gyerekek között. Ezt követően dönt majd a járvány kezelésével megbízott válságstáb, hogyan folytatódjon a tanév, illetve milyen korlátozó intézkedésekre lesz szükség a továbbiakban.

Maszkban sétáló Belgrádban augusztus 5-én Forrás: NurPhoto via AFP/Nikola Krstic/NurPhoto/Nikola Krstic

Koszovóban egy nap alatt 11 275-ről 11 416-ra nőtt az azonosított fertőzöttek és tizeneggyel 401-re a halálos áldozatok száma.

Észak-Macedóniában 24 óra alatt 12 653-ről 12 739-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap öt halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, amivel a halottak száma 544-re nőtt. Az egészségügyi miniszter szerint ősszel nehéz helyzetben lesz az észak-macedón egészségügy, a szezonális influenzában szenvedők ugyanis elfoglalhatják a koronavírus-fertőzöttek elől a kórházi ágyakat.

Venko Filipce közölte, a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében

a kormány ismét korlátozó intézkedéseket tervez,

például a kijárási tilalom újbóli bevezetését, a gyülekezés korlátozását, a vendéglátóhelyek bezárását, valamint azt, hogy mégse kezdődjön meg a tanítás szeptember elsején. Emellett tizenhat mobilkórházat is felállítanak.

Montenegróban hétfőre 3960-ra 4035-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában kettő halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 77-re nőtt. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerint mindaddig nem szabad enyhíteni a korlátozásokon, amíg nincs hatékony védőoltás a vírus ellen.

Bosznia-Hercegovinában vasárnapról hétfőre 15 801-ről 16 029-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és a halálos áldozatok száma pedig kilenccel 480-ra emelkedett. Gazdasági szakértők szerint

évekig tarthat az ország talpra állása,

és már az siker lesz, ha a járvány miatt munkanélkülivé váltak fele még az idei évben újra munkát kap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről