Szerbiában a járvány miatt elmaradnak a rendezvények

Szerbia, Belgrád, koronavírus, COVID-19
TO GO WITH AFP STORY "Coronavirus: en Serbie, le systčme sanitaire pointé du doigt // Anguish in Serbia as COVID-19 returns with a vengeance" BY Jovan MATIC and Nicolas GAUDICHET -- Medical workers escort a patient suffering from coronavirus disease (COVID-19) inside of the Institute for Orthopaedic Surgery "Banjica", recently transformed to a COVID hospital, in Belgrade on July 14, 2020. - A candidate for the European Union, this small Balkan country is experiencing a resurgence of the pandemic, which has sparked several evenings of violent demonstrations to denounce the government's management of the health crisis. With 300 new cases now detected every day, Serbia is approaching April levels, at the peak of the first wave. "The health system (is) overburdened with the number of people infected," said the Serbian government, citing a critical situation in Belgrade. A record 154 people were on life support on Monday, Prime Minister Ana Brnabic announced. (Photo by Oliver BUNIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem tartják meg a májusról szeptemberre halasztott múzeumok éjszakáját sem Szerbiában, miután tovább nőtt az új koronavírus-fertőzöttek és halálos áldozatok száma az országban. Montenegróban a járványhelyzet ellenére is megtartják az augusztus végi választásokat. Bulgáriában egy nap alatt 204 ember fertőződött meg, és rekordmértékű volt az új halálesetek száma is.
Vágólapra másolva!

Szerbiában hétfőről keddre 26 193-ról 26 451-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Hétfőn nyolc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 598-ra emelkedett.

Koszovóban egy nap alatt 8799-ről 9049-re nőtt az azonosított fertőzöttek és héttel, 256-ra a halálos áldozatok száma. A pristinai kormány egyelőre nem készül korlátozó intézkedésekre, de közölte, ha szükség lesz szigorításokra, nem fog tétovázni.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 11 058-ról 11 128-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Hétfőn három halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma elérte az ötszázat. Az egészségügyi miniszter

arra kérte a gyógyultakat, hogy ajándékozzanak ellenanyagot tartalmazó vérplazmát, ezzel segítve a betegek gyógyulását.

Szerbiában hétfőről keddre 26 193-ról 26 451-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma Forrás: AFP/Oliver Bunic

Montenegróban keddre 3259-ről 3301-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 52-re nőtt. Az országos közegészségügyi intézet igazgatója közölte, hogy akkor sem mond le, ha az augusztus 30-i választások után romlik a járványhelyzet.

A választások megtartása ugyanis szerinte biztonságos,

ha az emberek felelősségteljesek és betartják az előírásokat, azaz senki más nem tehető felelőssé azért, ha valaki nem hord maszkot, nem fertőtleníti a kezét, vagy nem tartja meg a szükséges távolságot a többiektől.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 12 294-ről 12 462-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és tízen haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 361-re nőtt.

Bulgáriában rekordmértékű a halálesetek száma

Bulgáriában egy nap leforgása alatt

204 ember fertőződött meg koronavírussal, ami 85 százalékos növekedés az előző naphoz képest,

és rekordmértékű volt a halálesetek száma is: 16-an haltak bele a vírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe. A fertőzöttek száma ezzel 12 159-re emelkedett, közülük 701-en egészségügyi dolgozók.

A halottak száma elérte a 404-et, a gyógyultaké pedig 6684-re nőtt.

A koronavírus-járvány miatt orrukat-szájukat védő ügyfelek sorban állnak egy szófiai munkaügyi hivatal előtt Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Jelenleg 823 beteget ápolnak kórházban, közülük 43-nak súlyos az állapota, intenzív kezelésre szorulnak. A kórházakban nagy hiány mutatkozik egészségügyi dolgozókból.

Az egyik járványos gócpont egy várnai idősotthon, ahol egy orvos 102 gondozottat

- a bent lakók csaknem felét - és az intézmény kilenc dolgozóját fertőzte meg.

Bulgáriában március 8-án regisztrálták az első fertőzöttet, öt napra rá, március 13-án rendkívüli állapotot hirdettek, amely két hónapon át, május 14-éig tartott. Jelenleg rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet augusztus végéig meghosszabbítottak. A polgároknak távolságot kell egymástól tartaniuk, hordaniuk kell védőmaszkot a közintézményekben és tömegközlekedési eszközökön.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről