Lemondott szenátorságáról a korrupcióval vádolt egykori kolumbiai elnök

Vágólapra másolva!
Álvaro Uribe korábbi kolumbiai elnök augusztus elején került házi őrizetbe, miután eljárást indítottak ellene csalás, kenőpénz elfogadása és korrupció miatt. Politikai elemzők szerint Uribe annak reményében mondott le szenátusi helyéről, hogy az ügyészség így majd elnézőbb lesz vele.
Vágólapra másolva!

Lemondásáról maga Uribe számolt be a Twitteren. Szerinte elégséges bizonyítékok nélkül vették őrizetbe, de a nyomozás ténye valószínűtlenné teszi, hogy valaha vissza tudjon térni a szenátusba - írta.

Egyes elemzők szerint azért mondhatott le szenátorságáról, mert ebben az esetben a legfelsőbb bíróságnak át kell adnia a nyomozás feladatát az ügyészségnek, amelyről

a korábbi elnök azt gondolja, hogy elnézőbb lesz vele szemben.

A baloldali gerillákkal szembeni kemény fellépése miatt ma is népszerű Uribe 2012-ben azzal vádolta meg fő politikai ellenfelét, Iván Cepeda szenátort, hogy hamis tanúkat akart igénybe venni, amikor Cepeda az elnök és egyes félkatonai csoportok közötti kapcsolatok ügyében nyomozott.

Uribe feljelentette Cepedát, a legfelsőbb bíróság mégis ellene rendelt el vizsgálatot.


Iván Duque jelenlegi államfő, aki a máig befolyásos Uribe által alapított pártnak, a Demokrata Központnak a tagja, teljes bizalmáról biztosította a korábbi elnököt.

Uribe két cikluson át (2002-2010) volt a dél-amerikai ország nagy hatalmú vezetője. A korábbi elnök ellen más eljárás is folyik június óta: a Kolumbiát csaknem hat évtizede sújtó fegyveres konfliktus során elkövetett feltételezett bűncselekmények ügyében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!