A szabályok megsértése még szigorúbb szabályokhoz vezet

Nagy-Britannia, Egyesült Királyság, Anglia, koronavírus, COVID-19, távolságtartás
A sign reminding people to observe social distancing guidance stands at the southern end of London Bridge in London, England, on August 5, 2020. This week has been the first of the government push to get workers in England back to their offices, though many nonetheless remain working from home as the country continues its cautious emergence from the coronavirus lockdown. (Photo by David Cliff/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A brit kormány kénytelen lenne a koronavírus-járvány megfékezését célzó szabályok további jelentős szigorítására, ha az emberek nem tartják magukat a jelenlegi előírásokhoz - mondta vasárnap Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Hancock a BBC televízió politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta:

A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai alapján a szombat este zárult 24 órában 4422 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal Nagy-Britanniában. Ez több mint négy hónapja a legmagasabb napi koronavírus-fertőződési adat.

Maszkot viselő férfi az elnéptelenedett nyugat-londoni Portobello Market negyedben. Forrás: AFP/Tolga Akmen

Júliusban és augusztusban nem érte el az ezret a tesztekkel igazolt új koronavírus-fertőzések napi számának egy-egy hétre vetített átlaga.

A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint szombaton 27-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

Az áprilisi tetőzés idején voltak olyan időszakok, amikor meghaladta a napi 1200-at a koronavírus-betegség halálos áldozatainak száma.

Matt Hancock a vasárnapi BBC-műsorban ugyanakkor visszautasította azt a riporteri felvetést, hogy a kormány túlreagálná a koronavírus-helyzetet, kijelentve: a halálozási számok a korábbi kiugró adatoknál valóban alacsonyabbak, de ez a mostani helyzet, és a külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a fertőzések számának növekedése után elkezd növekedni a kórházi kezelésre szorulók, majd a halálozások száma is.

Hozzátette: Nagy-Britannia fordulópont előtt áll, de ha mindenki betartja a járvány megfékezését célzó előírásokat, akkor elkerülhetők az országos szintű korlátozó intézkedések.

Az egészségügyi miniszter közölte: nem zár ki ilyen intézkedéseket, de nem szeretne ehhez az eszközhöz folyamodni.

Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor a héten kijelentette, hogy a brit gazdaság nem viselné el az újbóli teljes körű országos zárlatot, és neki egyáltalán nincs szándékában ismét ilyen szigorúságú intézkedések elrendelése.

Egy, a kötelező távolságtartásra figyelmeztető tábla Londonban. Forrás: NurPhoto via AFP/David Cliff/NurPhoto/David Cliff

A brit kormány az elmúlt napokban helyi szintű korlátozásokat léptetett életbe mindenekelőtt Anglia északkeleti és északnyugati térségeiben és nagyvárosaiban, ahol jelentősebben megugrott a naponta kiszűrt új fertőződések száma.

Szeptember végétől azonban jelentős pénzbüntetéssel sújthatók azok, akik nem tartják magukat a karanténszabályokhoz.

A brit kormány új rendelete alapján szeptember 28-tól ezer font (csaknem 400 ezer forint) bírság szabható ki azokra, akiket pozitív koronavírus-teszt vagy közeli ismerősük, hozzátartozójuk pozitív tesztje miatt elkülönítésre köteleznek, ám e kötelezettségüknek nem tesznek eleget.

Ismétlődő kihágás esetén 10 ezer fontig terjedő büntetés is kiróható.
A kormányrendelet alapján büntetés vár azokra vállalatokra is, amelyek munkára kötelezik vagy megbüntetik elkülönítésben lévő alkalmazottaikat.
Az elkülönítésre kötelezett alacsony jövedelmű munkavállalóknak ugyanakkor a kormány egyszeri 500 font (200 ezer forint) támogatást folyósít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!