A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Bírságolással próbálják maszkviselésre kötelezi az embereket Romániában

Románia, koronavírus
A kézfertőtlenítő működését mutatja meg egy védőmaszkos tanulónak egy egészségügyi dolgozó a bukaresti George Enescu zeneiskolában.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi óvintézkedések része Romániában, hogy a zárt terekben, a tömegközeledésen és az iskolák környékén kötelező a maszkviselés. Egyenruhás és civil rendőrök folyamatosan ellenőrzik a szabályok betartását. 
Vágólapra másolva!

A mostani bírságok átlagértéke 160 lej, vagy átszámítva körülbelül 11 ezer forint. Áprilisban ennek tízszeresét is meghaladta az akkori kijárási tilalom megszegőire kiszabott - de a legritkább esetben behajtott - bírság, amelyet egy hónapon belül az alkotmánybíróság hatálytalanított.

Renate Weber ombudsman most is szót emelt a bírságolás ellen: magyarázatot kért a belügyminisztertől, hogy milyen jogszabály alapján küldi civil ruhában bírságolni a rendőröket. A napi bírságok száma egyébként néhány nap alatt megháromszorozódott,

pénteken pedig már meghaladta a 4500-at.

A kézfertőtlenítő működését mutatja meg egy maszkos tanulónak egy egészségügyi dolgozó a bukaresti George Enescu zeneiskolában Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában

kevesebb mint egy hónap alatt megduplázódott a napi fertőzésszám,

a héten a háromezret is meghaladta. Pénteken 3186 új esetet jelentettek, ami több mint 60 százalékkal haladja meg az előző két hét átlagát.

A járvány immár lakosságarányosan is

Bukarestben terjed a leggyorsabb ütemben:

a kétmilliós fővárosban szinte mindennap több mint ötszáz újabb koronavírusos fertőzést diagnosztizálnak, az utóbbi két hétre számolt fertőzési ráta pedig elérte a lakossá 2,28 százalékát.

Az ország többi részén az erdélyi Fehér megyében (1,98), a havasalföldi Valcea (1,98) és Teleorman (1,62) megyében illetve a moldvai Iasi (1,80), Bákó (1,72) Neamt (1,62) és Vaslui (1,59) megyében haladja meg a hatóságok által küszöbértéknek tekintett, a megszorító intézkedések - vendéglátó helyek, rendezvénytermek bezárására, települési vesztegzár - bevezetésére jogosító másfél százalékos küszöbértéket a lakosságarányos fertőzési ráta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!