A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary

Soha ne aludjon így a repülőn, veszélyes lehet

Vágólapra másolva!
Van egy népszerű alvási póz, amelyet mostanában sokan kipróbálnak a repülőn, köszönhetően a TikTok-trendeknek, azonban mind a légiutaskísérők, mind az egészségügyi szakemberek nem ajánlják. Eláruljuk, miért.
Vágólapra másolva!

Vírusként terjed a TikTokon és Instagramon egy trend a repülőgépen való alvás egyik módjáról, amikor az ember maga alá húzza a lábait, a biztonsági övvel szorosan rögzíti, a fejét pedig a térdeire hajtja. 

Az egészségügyi dolgozók óvva intenek tőle, ugyanis heves szívdobogást, sőt akár sérüléseket is okozhat. 

Nem ajánlott így ülni, mert durvább légnyomás esetén előre-hátra lökődhet a test, ami sérüléseket okozhat" - mondja Jasmine Khadija, aki két éve dolgozik légiutas-kísérőként. Ha pedig sürgősségi evakuálásra kerül sor, a hirtelen menekülés során könnyen meg is botlik az ember a lábak közé csavart övekben.

Cali Bahrenfuss klinikai alvásegészségügyi oktató osztotta a légiutaskísérő véleményét:

Enyhébb turbulencia esetén is ütközhet a fej a térdekkel, ami sérülést okozhat, a fej előretolt helyzete pedig nyaki görcsöket és fejfájást okozhat. Ha fejét a térdén támasztja, megzavarhatja a légutak szabad működését, ami horkoláshoz vagy légzési nehézségekhez vezethet"

- mondta a szakértő.

Ráadásul pihenés szempontjából sem megfelelő ez a testhelyzet, még akkor sem, ha első ránézésre sokak számára annak tűnhet.

„Ez a pozíció nem teszi lehetővé a test teljes ellazulását, és kényelmetlenséget okozhat a nyaki csigolyák és gerinc tájékán” 

– mondja Dr. Chelsea Perry, a vezető klinikus és a Sleep Solutions tulajdonosa. Hozzátette: ez a pozíció keringési nehézségeket és heves szívdobogást okozhat, így hosszútávon komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet.

„Bár egy gyors szunyókálás esetén megfelelő lehet, hosszabb ideig nem ideális”

- mondta a szakértő.

RepülésTéma, Stewardess, repülőgép, fedélzet, repülős utazás
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/Matej Kastelic 

Mindkét alvásszakértő egyetért abban, hogy 

az utazás közben történő pihenés legjobb módja, ha előre néző, esetleg kissé emelt tartásban lévő lábankkal ülünk, ez lehetővé teszi a vétagok szabad mozgását, ezáltal javítja a keringést, és hosszú távon kényelmesebb is.

Khadija hozzátette, bármennyire is csábítónak tűnik, hogy kövessük az újfajta, ám helytelen TikTok-trendet, ma már a légiutaskísérők is fokozottan figyelnek erre, hogy ne tegyük, és rászólnak azokra az utasokra, aki nem a megfelelő pózban ül. 

Forrás: Traverandleisure.com


 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!