Pénteken életbe lépett az általános karantén Franciaországban

Franciaország, koronavírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, 2020 október
In Paris on October 11, for the launch of the International Autumn Rebellion, rebel extinction activists unfurled a banner on the second floor of the Eiffel Tower bearing the inscription "REBEL". This action was entitled "French comedy". Photograph by Philippe Labrosse / Hans Lucas. Paris le 11 octobre, pour le lancement de la rebellion internationale d'automne, des militants d'extinction rebellion ont deploye sur le premier etage de la tour Eiffel une banderole sur laquelle est inscrit "REBEL". Cette action s'intitulait "comedie francaise". Photographie de Philippe Labrosse / Hans Lucas.
Vágólapra másolva!
Franciaországban pénteken ismét általános karantén lépett életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére, de több ember volt az utcákon és a tömegközlekedési járműveken, mint a tavaszi lezáráskor, miután a lakhelyelhagyási tilalom alól vannak kivételek.
Vágólapra másolva!

Az általános karantént december 1-ig hirdette ki a kormány, de a korlátozások kevésbé drasztikusak, mint tavasszal, amikor a koronavírus-járvány 30 ezer áldozatot követelt az országban.


Ezúttal a munka nem állt le: aki nem tud távmunkát végezni, bejárhat a munkahelyére, az iskolák nem zárnak be és az idősotthonok és a kórházi betegek is látogathatók, valamint a parkokban és a tengerpartokon is engedélyezett a levegőzés.

Jóllehet a péntekre virradó éjjel életbe lépett, újbóli általános kijárási korlátozás lényege most is az, hogy csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a franciák a lakhelyüket, és a lakhelyelhagyást egy előzetesen kitöltött formanyomtatványon igazolniuk kell, pénteken viszonylag sokan voltak az utcákon, és a gépkocsiforgalom is majdnem a megszokott volt.

- írta a Twitteren Martin Hirsch, a párizsi közkórházak igazgatója.

A karantén életbe lépése előtt néhány órával csütörtök este az átlagosnál kétszer nagyobb, több mint

hétszáz kilométeres dugó alakult ki a párizsi körgyűrűn, miután tömegek indultak vidékre átvészelni a következő hetek lezárását.

Mások viszont éppen az ellenkező irányban, az őszi iskolai szünetet lezáró hétvége előtt akartak hazatérni a fővárosba.

Az előző karanténhoz hasonlóan a franciák eljárhatnak dolgozni, tanulni, vásárolni, orvoshoz, és naponta egyszer a lakhelyük körüli egy kilométeres körzetben sétálhatnak vagy futhatnak, de a tömegsportok tiltottak. A szabálysértőket vagy a lakhelyüket igazolás nélkül elhagyókat 135 euróra büntetheti a rendőrség. Az éttermek, bárok és a nem létszükségleti termékeket árusító üzletek, valamint a sportlétesítmények, a színházak, a mozik, a múzeumok bezártak, de az élelmiszerboltok, a piacok és barkácsboltok nyitva tarthatnak.

A kormány azt ígéri, hogy két hét múlva a járványhelyzet alakulásának függvényében dönt a korlátozások enyhítéséről vagy további szigorításáról. A cél, hogy a jelenleg 40 és 50 ezer között mozgó napi esetszám legalább 5 ezerre csökkenjen.

In Paris on October 11, for the launch of the International Autumn Rebellion, rebel extinction activists unfurled a banner on the second floor of the Eiffel Tower bearing the inscription "REBEL". This action was entitled "French comedy". Photograph by Philippe Labrosse / Hans Lucas. Paris le 11 octobre, pour le lancement de la rebellion internationale d'automne, des militants d'extinction rebellion ont deploye sur le premier etage de la tour Eiffel une banderole sur laquelle est inscrit "REBEL". Cette action s'intitulait "comedie francaise". Photographie de Philippe Labrosse / Hans Lucas. Forrás: AFP/Hans Lucas/Philippe Labrosse

Az egészségügyi minisztérium péntek este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 49 215 új esetet tártak fel az egészségügyi hatóságok a csütörtöki 47 637 és a vasárnapi, rekordnak számító 52 010 után. A halálos áldozatok száma 545-tel 36 565-re emelkedett, a pozitív tesztek aránya elérte a 20 százalékot az előző napi 19,4 százalék után. A kórházakban 22 153 fertőzöttet kezelnek, közülük 3368 beteg fekszik intenzív osztályon, számuk az elmúlt 24 órában 221-gyel emelkedett. Az első hullám tetőzésekor több mint kétszer ennyi, 7200 súlyos beteg volt, de a számuk egyelőre még napról napra emelkedik, és a becslések szerint két hét múlva elérheti a 9 ezret.

Egyhavi lezárás mintegy 15 milliárd euróba kerül a francia költségvetésnek, amely 100 százalékban átvállalja a kényszerszabadságra kényszerülők bérpótlékát, és 10 ezer euróig megtéríti a kis- és középvállalatok forgalomkiesését is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről