Mobil kórházakban kell elhelyezni a betegeket Ukrajnában, Dél-Európában esküvőket szakítanak félbe a járvány miatt

Russia Coronavirus Treatment 2019-nCoV infection epidemic pandemic virus COVID-19 COVID SARS-CoV-2 gear red zone mask
6349166 05.10.2020 A medical worker wearing personal protective equipment (PPE) treats a patient suffering from the coronavirus disease in the Intensive Care Unit (ICU) of St. George Hospital, in St. Petersburg, Russia. Alexei Danichev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Javában tart globálisan a koronavírus-járvány második hulláma. Az Egyesült Királyságban a kutatók rémisztő képet festenek a járványhelyzetről, ilyen formában nem meglepő, hogy Boris Johnson kormányfő hétfőn szigorításokat jelenthet be. Az Egyesült Államokból is kifejezetten kedvezőtlen számok érkeznek: a Reuters szombati összesítése szerint két hónapos csúcs született a napi új fertőzöttek számát illetően. Ukrajnában már mobil kórházak létesítéséről beszélnek, Oroszországban csúcsot döntött a napi fertőzöttek száma, a Nyugat-Balkánon esküvőket szakítottak félbe és vendéglátóhelyeket zártak be, Németországban pedig egyre több helyen gyorsul a vírus terjedése.
Vágólapra másolva!

Globális adatok. Vasárnap a globális fertőzöttek száma elérte a 37 millió 102 ezret, a halálos áldozatoké pedig átlépte az egymilliót. Világszerte több mint 8 millió aktív fertőzöttet regisztráltak a hatóságok, és mindezidáig 25 millió 578 ezren épültek fel. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb kutatása arra is kitért, hogy a vírus jelenleg 188 országban és régióban van jelen.

Az új esetek száma folyamatosan növekedik, ez az elmúlt napokban annak ellenére sem változott, hogy a legtöbb országban felkészültebben várták a második hullámot, mint tavasszal, amikor a koronavírus még ismeretlen volt az orvostudomány számára.

A Bloomberg beszámolója szerint nazálisan, szpréként beadható koronavírus-vakcina fejlesztésébe kezdett több kutatócsoport. A cikk szerint a módszernek több előnye is akad: többek között kisebb logisztikai kihívást jelent, mint a hagyományos oltás, ráadásul szakszemélyzetre sincs szükség. A nazális vakcinával végzett kutatások egyelőre még csak az állatkísérleteknél tartanak.

Egyesült Királyság. A járvány elszabadulásától tartanak Nagy-Britanniában. Jonathan Van-Tam, angliai főorvoshelyettes professzor vasárnap arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság márciushoz hasonlóan fordulóponthoz érkezett a vírus elleni harcban. A tudós úgy látja, hogy az elkövetkező hetekben az új esetek mellett a halálos áldozatok száma is növekedni fog a szigetországban. Éppen ezért mindenkit arra kért, hogy csökkentse minimálisra társadalmi érintkezéseit. Hozzátette, hogy más a helyzet, mint tavasszal volt, hiszen "hidegebb, sötétebb téli hónapok" következnek.

Nem sokkal Van-Tam után egy másik elismert tudós, Peter Horby is megszólalt: véleménye szerint benne van a levegőben, hogy ismét le kell nemzeti szinten zárni az Egyesült Királyságot.

Nem véletlen, hogy brit sajtóértesülések szerint hétfőn Boris Johnson kormányfő szigorításokat fog bejelenteni: várhatóan három kategóriába osztják Anglia területeit, attól függően, hogy milyen mértékben sújtja azokat a járvány. "Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezt elkerüljük - nyilatkozta a professzor, aki szerint az Egyesült Királyság bizonytalan helyzetben van, hiszen az új és a kórházi esetek száma folyamatosan növekszik.

London, 2020. szeptember 25. Távozásra ösztönzik vendégeiket egy bár pincérei a londoni szórakozónegyedben, a Sohóban este 10 óra körül, 2020. szeptember 24-én. A koronavírus-járvány miatt a brit kormány elrendelte, hogy ettől a naptól kezdve a vendéglátóhelyek csak este 10 óráig tarthatnak nyitva Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A járvány terjedésének gyorsulása miatt a kormány eddig is több korlátozó intézkedést vezetett be: bár nem zárták be ismét az éttermeket és pubokat, a vendéglátóhelyek csupán 22 óráig lehetnek nyitva, és hatfősnél nagyobb társaságok nem ülhetnek egy asztalhoz.

A Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggel ismertetett közlése szerint az Egyesült Királyságban eddig 593 565-en fertőződtek meg, és 42 850-en haltak meg a betegségben. Szombaton 15 166 új megbetegedést regisztráltak a hatóságok, ez 1302-vel magasabb, mint a pénteki adat.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem hősei jelentős számban szerepelnek a brit uralkodó születésnapja alkalmából összeállított, ezúttal a vírus miatt több hónappal elhalasztott kitüntetési listán. Mint ismert, az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján, majd újév előestéjén. A kitüntetettek 14 százaléka a brit egészségügyben és a szociális ellátó szolgálatnál dolgozik, ami példátlanul magas aránynak számít.

Németország. Egyre több németországi térségben olyan mértékben gyorsul a koronavírus terjedése, ami ellenőrizhetetlenné válik. A vasárnapi adatok szerint már harminc régióban érte el a kritikus szintet az új fertőzések száma.

A német közigazgatás 412 fő egysége - járások, városok, nagyvárosi kerületek - közül mindössze kettőből nem jelentettek fertőzést az utóbbi hét napon a Robert Koch országos közegészségügyi intézetnek (RKI). Pedig az első hullám utáni enyhülés idején, július közepén még száznál is több térség volt, ahol legalább egy héten keresztül nem találtak új esetet.

A fertőzésmentesség felé haladó régiók számának drámai mértékű csökkenésével együtt egyre gyorsabban nő a járványügyileg kockázatos térségek száma. Az előző vasárnap regisztrált négy után már harminc - minden korábbinál több - olyan terület van, ahol a vírus terjedésének sebessége meghaladja a kritikus határértéket, további negyven közigazgatási egység pedig a veszélyes szint közelébe került.

A járvány főleg nagyvárosokban gyorsul, például Berlinben, Frankfurtban, Essenben és Kölnben. Azonban a jelenség gyorsan országossá válhat. Az RKI vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 3483 új fertőzöttet regisztráltak. Ez különösen magas érték ahhoz képest, hogy a járási, városi és kerületi egészségügyi hivatalok hét végén rendszertelenül továbbítanak adatokat az országos intézetbe. Az emelkedés mértékét jelzi, hogy előző vasárnap bő ezerrel kevesebb, 2279 pozitív koronavírusteszt-eredményről érkezett jelentés az RKI-hez. Az új fertőzésekkel együtt 322 864 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-vírus jelenlétét.

Oroszország. A fertőzöttek száma az elmúlt napon 13 636-tal 1 298 718-ra emelkedett Oroszországban, ez az eddigi legnagyobb növekedés a Covid-19-járvány kezdete óta a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.

A terjedés üteme 1-ről 1,1 százalékra nőtt, az új esetek 26,3 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7,7 millió), India (7 millió) és Brazília (5,1 millió) után. Az aktív esetek száma 9245-tel 255 679-re nőtt. A halálos áldozatok száma 149-cel 22 597-re, a felépültek száma pedig 4240-nel 1 020 442-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 50,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 476 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 261 921 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök elrendelte egy országos nyilvántartás kidolgozását, amely egyaránt tartalmazza a Covid-19 betegségen átesettek és az ellene beoltottak adatait. Ennek célja a kollektív védettség és a járványhelyzet alakulásának nyomon követése.

Egyesült Államok. Sean Conley, a Fehér Ház orvosa egy szombati koronavírusteszt eredményére hivatkozva azt mondta, Donald Trump amerikai elnök már nem fertőző. Az orvos szerint - az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) kritériumai alapján - az elnök véget vethet az önkéntes karanténnak tíz nappal az első tünetek jelentkezését követően. Conley kiemelte, a betegség lefolyása során elvégzett tesztek folyamatosan csökkenő vírusszintet mutattak Trump szervezetében. Hozzátette, hogy továbbra is megfigyelés alatt fogja tartani az elnököt, aki minél hamarabb vissza akar térni feladatai ellátásához.

A Reuters szombati jelentése szerint pénteken az új fertőzöttek számát (58 ezer) tekintve két hónapos csúcs dőlt meg az országban. Az ötven szövetségi tagállamból tíz számolt be napi esetszám rekordról, köztük Indiana, Minnesota, Missouri és Ohio. Wisconsinban és Illinois-ban második napja regisztráltak több mint 3000 új megbetegedést.

Ukrajna. A legfrissebb adatok szerint továbbra is tombol a járvány Magyarország keleti szomszédjánál: szombaton 4768 új esetről számoltak be a hatóságok, amivel összességében 261 034-re nőtt a számuk. Mindezidáig 113 507 beteg gyógyult meg, az elmúlt napon 937-en. A halálos áldozatok száma is meredeken emelkedik: tegnap 85 esetet regisztráltak a hatóságok, akiknek a száma ezzel 4972-re nőtt. Az aktív esetek száma jelenleg 142 555. Az elmúlt 24 órában a legtöbb esetet Kijevben, Kharkivban és Lviv megyében regisztrálták.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese arról beszélt, hogy a magas esetszámok miatt az ukrán egészségügyi tárca kész mobil kórházakat létesíteni azokban a régiókban, ahol a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt intézmények ágyhiánnyal küzdenek.

Sztrij, 2020. október 8. Koronavírussal fertőzött beteg a nyugat-ukrajnai Sztrij város kórházában 2020. szeptember 29-én. Ukrajnában gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány, 2020. október 8-án először haladta meg az ötezret az egy nap alatt azonosított új fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma 4690-re nőtt Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Szerhij Skarlet oktatási miniszter közben kijelentette, hogy tárcája nem fog egyetlen régiót sem kényszeríteni a távoktatásra való áttérésre, ezt csupán javasolni fogja, különösen a járvány által leginkább sújtott térségeknek. Erről hétfőn szándékozik tájékoztatni levélben az önkormányzatokat.

Ukrajna jelenleg négy epidemiológiai zónára van felosztva, ezeket a zöld, a sárga, a narancssárga és a vörös jelzi, Kijevet nemrég áthelyezték a narancssárga zónába. Jelenleg nincs érvényben utazási tilalom az országon belül, és kijárási korlátozást sem vezettek be. Működik a tömegközlekedés, és bizonyos repülőjáratok is közlekednek, viszont a közösségi közlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés, akárcsak a beltéri helyeken. Aki ezeket a szabályokat nem tartja be, az bírságra is számíthat.

Csehország. A cseh kormány is szigorításokat jelentett be a vírus megfékezése érdekében, igaz, a Babis-kabinet szeretné elkerülni a tavaszi hasonló, drasztikus intézkedések bevezetését. Mint az ismert, európai viszonylatban a 10,7 millió lelket számláló országban növekedett a leggyorsabban az egy főre eső új fertőzöttek száma az elmúlt időszakban.

Milos Zeman államfő ennek ellenére úgy fogalmazott szombaton, hogy "Csehország nem engedheti meg magának, hogy még egyszer leállítsa gazdaságát". Hétfőtől két hétre több szigorú óvintézkedés lép életbe, amelyek éppen a szabadidős tevékenységet, a sport-, illetve a kulturális életet korlátozzák, állítják le. Az intézkedéseket az ellenzék is támogatja, de azzal a kikötéssel, hogy a veszély elmúltával el kell számoltatni a kormányt.

Andrej Babis miniszterelnök pénteken a közszolgálati televízióban az intézkedések következetes betartására szólította fel a lakosságot, és kijelentette: "korábban kizártam a gazdaság tavaszihoz hasonló leállítását, de ha nem leszünk következetesek, most ez is bekövetkezhet".

Szlovákiában visszavonásig bezárják hétfőtől a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra - jelentette be Branislav Gröhling szlovák oktatásügyi miniszter vasárnap Pozsonyban az országos válságstáb ülésének szünetében. Az intézkedés célja megfékezni a koronavírus-járvány további terjedését.

Az általános iskolák összes osztályainak tanulói számára ugyanakkor kötelezővé teszik az arcmaszkok viselését oktatás közben. A tanítás utáni szakköri tevékenységet visszavonásig felfüggesztették. Az óvodák működését nem korlátozzák, de három évnél idősebb gyerekeknél ajánlott a maszkviselés.
Szlovákiában szombaton 1054 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, a tesztek száma kilencezer volt. A halottak száma továbbra is 61 - közölték vasárnap az egészségügyi információk nemzeti központja weboldalán. A kórházakban koronavírus-fertőzés miatt 388 személyt kezelnek.

"A szlovákiai járványhelyzet nagyon komoly. Pillanatnyilag a családok jelentik a legkockázatosabb helyet, ahol az emberek megfertőződhetnek" - mondta újságíróknak Milan Krajniak munkaügyi, népjóléti és családi ügyekért felelős miniszter a válságstáb ülése után. A miniszter arra célzott, hogy főleg Észak-Szlovákiában a járványhelyzet ellenére számos családi ünnepséget, lakodalmat tartottak az elmúlt hetekben, ami a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedéséhez vezetett. Richard Sulík, a kormánykoalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, aki még a válságstáb ülésének befejezése előtt elhagyta a tárgyalótermet, később a Facebookon megjelent bejegyzésében lépését azzal indokolta, hogy nem ért egyet a vendéglők, fitneszközpontok és a színházak esetleges bezárásával, amelyet a testület szintén mérlegelt. Igor Matovic kormányfő és a többi koalíciós partner felelőtlennek minősítette Richard Sulík viselkedését.

Nyugat-Balkán. Esküvőket szakítottak félbe és vendéglátóhelyeket zártak be a koszovói hatóságok a hétvégén, mivel a járvány megfékezésére hozott korlátozások ellenére nagyszámú vendéget fogadtak. Az egészségügyi minisztérium közölte, ha nem csökken a fertőzöttek száma, további szigorú intézkedésekre lehet számítani.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - szombatról vasárnapra 1366-tal nőtt az igazolt fertőzöttek és tizennéggyel a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 168-cal 34 685-re, Koszovóban 80-nal 16 130-ra, Észak-Macedóniában 393-mal 20 574-re, Montenegróban 293-mal 13 068-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 432-vel 30 342-re emelkedett.

Brazília. 150 198-ra nőtt a koronavírusban meghaltak száma, több mint ötmillió az igazolt fertőzöttek száma a 210 millió lakosú latin-amerikai országban. Szakértők szerint a járványhelyzet komoly aggodalomra ad okot Dél-Amerika legnagyobb és legnépesebb országában: Brazíliánál csak az Egyesült Államokban regisztráltak több fertőzöttet és halottat.

Kolumbia. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig 902 747 fertőzöttet regisztráltak 27 660 halálozással, miközben az aktív esetek száma 89 925. Az esetek harmadát Bogotában mutatták ki, ahol az intenzív osztályok leterheltsége 64 százalékos. Az országban jelenleg is érvényben vannak korlátozások: nagyszabású koncerteket és rendezvényeket tartani tilos, a tengeri és a szárazföldi határok pedig továbbra is lezárva maradnak.

Mexikó. Az Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő országban 4577 új fertőzöttet és 135 halálozást jegyeztek fel az utóbbi 24 órában. A 130 milliós országban ezzel 814 328-ra nőtt az azonosított fertőzöttek és 83 642-re a halottak száma. A kormány szerint a fertőzöttek valós száma jóval magasabb lehet az igazolt eseteknél.

India. Átlépte a hétmilliót a koronavírus-járvány regisztrált fertőzöttjeinek száma vasárnap Indiában, ezzel az ázsiai ország felzárkózott az ugyancsak hétmillió feletti igazolt fertőzöttet nyilvántartó Egyesült Államok mögé.

Az indiai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 órában regisztrált 74 383 új esettel az igazolt fertőzöttek száma az országban elérte a 7 053 806-ot. A regisztrált halálos áldozatok száma 918-cal nőtt, ezzel elérte a 108 334-et. A járvány terjedése azóta gyorsult fel, hogy a kormány május végén enyhíteni kezdett a járványügyi korlátozásokon. Egy hónapja a világon az 1,3 milliárdos Indiában növekszik a leglátványosabban a napi fertőzöttek száma, szakértők pedig aggodalmukat fejezték ki a közelgő téli és a hindu ünnepi időszak miatt.

Irán. A közel-keleti ország vezetése azt tervezi, hogy a Teheránon kívüli nagyvárosokban is kötelezővé teszi a maszk viselését - írja a Reuters. A védőfelszerelés hordása szombaton vált kötelezővé az iráni fővárosban: Hassan Rouhani elnök bejelentette, hogy a szabálysértőket pénzbírsággal sújtják. "Úgy döntöttünk, hogy az elkövetkező hetekben Teherán után más nagyvárosokra is kiterjesztjük az előírást" - mondta Saeed Namaki egészségügyi miniszter az állami televízióban.

Mindeközben Ali Akbar Salehi, az iráni Atomenergia Szervezet vezetője, és Mohammad-Baqer Nobakht, a gazdasági tervezésért felelős alelnök is elkapta a koronavírust. Iránban valósággal tombol a járvány: a héten volt olyan nap, amikor 239-en haltak meg a fertőzés következményeként. Ezzel Iránt érinti legsúlyosabban a pandémia a Közel-Keleten.

Az országban egyébként jó ideje korlátozások vannak érvényben. Július óta kötelező a maszkviselés a nyilvános beltéri helyiségekben. Október 3-án pedig próba jelleggel egy hétre bezárták Teherán iskoláit, mecsetjeit, üzleteit, éttermeit és közintézményeit. A város kormányzója a határidő lejárta után további egy héttel meghosszabbította a rendelkezést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről