A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Jelentős korlátozások a járvány miatt Lengyelországban

maszk, kijárási korlátozás, szabályok, szabályok betartása, koronavírus, Lengyelország
Védőmaszkot viselő nő a lengyel főváros egyik utcáján.
Vágólapra másolva!
Lengyelországban szombattól határozottan szigorítanak a járványintézkedéséken, az ország nagy részét, ezen belül Varsót a legveszélyeztetettebb zónának minősítik, ahol a középiskolákban és az egyetemeken távoktatásra térnek át, és számos, a boltok, a kulturális intézmények működését érintő korlátozást vezetnek be.
Vágólapra másolva!

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter a csütörtöki sajtóértekezleten közölte:

szombattól a 380 lengyelországi járás, illetve járásstátuszú város közül 152 kerül a legszigorúbb intézkedéseknek alávetett piros zónába.

Az ilyen övezetnek a főváros, Varsó, valamint 11 vajdasági város számít.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök, aki kedden karanténba vonult, a sajtótájékoztatóra videón jelentkezett be és közölte: a piros övezetekben szombattól többek között távoktatásra térnek át a középiskolákban és az egyetemeken, közönség nélkül szervezik a sporteseményeket, bezárják az uszodákat, az edzőtermeket.

A gyülekezéseket 10 főre korlátozzák, egyházi szertartásokon 7 négyzetmérenként egy személy vehet csak részt.

Védőmaszkot viselő nő a lengyel főváros egyik utcáján. Forrás: AFP/Jaap Arriens/NurPhoto

Szombattól a boltokban egyszerre legfeljebb annyi ember tartózkodhat, amennyi a működő pénztárak ötszöröse.

Az éttermek 6 és 21 óra között tarthatnak nyitva, és csak minden második asztal lehet foglalt.

A tömegközlekedésben az ülőhelyek felét szabad elfoglalni. Az ország többi része sárga övezetnek minősül, ott is szigorítanak az eddigi intézkedéseken - derült ki a kormányfő által ismertetett intézkedésekből. Morawiecki elmondta: a kormány az idősök védelmét és az egészségügyi rendszer hatékonyságának megőrzését tekinti stratégiai célnak, egyúttal a gazdaság működésének biztosítását is.

- mondta a lengyel kormányfő. Morawiecki fontosnak nevezte, hogy az emberek lehetőleg otthonaikban maradjanak, ahol lehet, térjenek át távmunkára, korlátozzák társadalmi kapcsolataikat, tartsák be az alapvető egészségügyi szabályokat.

Védőmaszkos vásárlók a lublini Olimp bevásárlóközpontban a koronavírus-járvány idején. Forrás: MTI/PAP/Wojtek Jargilo

A miniszterelnök szerint Európában Lengyelország a fertőzések számát 100 ezer lakosra átszámítva a tizenhetedik helyen áll, az új intézkedésekkel el akarják kerülni az egyes európai országokban bekövetkezett súlyosabb helyzetet.

Csütörtökön a közel 38 millió lakosú Lengyelországban 8099 új fertőzésről számoltak be, ez eddig a legtöbb a járvány kitörése óta.

Egyúttal rekordszámú, több mint 64 és fél ezer vírustesztet is elvégeztek egy nap alatt. A fertőzöttek közül 91-en haltak meg, túlnyomó többségüknek valamilyen krónikus alapbetegsége is volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!