A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Donald Trump nagy sikere: letette a hivatali esküt Amy Coney Barrett alkotmánybíró

Amy Coney Barrett Is Sworn-In As New Supreme Court Justice At The White House GettyImageRank2 Color Image HORIZONTAL POLITICS GOVERNMENT LAW
WASHINGTON, DC - OCTOBER 26: U.S. President Donald Trump stands with newly sworn in U.S. Supreme Court Associate Justice Amy Coney Barrett during a ceremonial swearing-in event on the South Lawn of the White House October 26, 2020 in Washington, DC. The Senate confirmed Barrett’s nomination to the Supreme Court today by a vote of 52-48. Tasos Katopodis/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus megszavazta Amy Coney Barrett konzervatív alkotmánybíró jelöltségét hétfőn az esti órákban, a bíró le is tette a hivatali esküjét.
Vágólapra másolva!

A szenátorok párthovatartozás szerint, 52:48 arányban szavazták meg az új alkotmánybírót.

Donald Trump amerikai elnök üdvözölte a döntést. "Történelmi nap ez Amerika számára"

- jelentette ki a Fehér Házban az esketési ceremónián.

Amy Coney Barrett röviddel a szenátusi szavazás után Clarence Thomas főbíró irányításával tette le a hivatali esküt a Fehér Házban. Az új alkotmánybíró az eskütételkor ismételten ígéretet tett arra, hogy személyes meggyőződését nem érvényesíti bírói gyakorlatában. Ha nem így cselekedne, akkor "nem tenne eleget hivatali feladatának" - szögezte le. Kifejtette, hogy független lesz az elnöktől, aki jelölte, és a republikánus szenátoroktól, akik megszavazták őt. "Munkámat félelem és részrehajlás nélkül fogom végezni" - jelentette ki.

Az ünnepséget a nagy amerikai televíziós társaságok élőben közvetítették. Donald Trump beszédében méltatta Coney Barrett szakmai felkészültségét. Úgy fogalmazott: a 49 éves jogásznőnek, aki eddig szövetségi kerületi fellebbviteli bíró volt, "kifogástalan a szakmai felkészültsége, nagylelkű a (katolikus) hite és nemes a jelleme".

Amy Coney Barrett érkezik, hogy letegye a hivatali esküt október 26-án, a Fehér Házban Forrás: AFP/2020 Getty Images/Alex Wong

Beszédében Trump az Egyesült Államok "ragyogó örökségéről" is beszélt. "Soha nem szabad elveszíteni hitünket a történelmünkben, az örökségünkben és a hőseinkben" - mondta. Az esti szenátusi szavazás előtt Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének frakcióvezetője felszólalásában szintén Amy Coney Barrett felkészültségét hangsúlyozta.

Briliáns bírónak nevezte a jelöltet, kiemelve, hogy soha nem keveredett politikai vitákba.

Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke történelmi napnak nevezte Coney Barrett megválasztásának napját.

A hét gyereket nevelő Coney Barrett konzervatív és katolikus hitében mélyen elkötelezett személyiség, aki jogászként azt vallja, hogy a törvényt betű szerint be kell tartani. Már kedden munkába áll.

Megválasztásával a kilenctagú alkotmánybíróságban 6:3 arányban többségben lesznek a konzervatív bírák.

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság az amerikai politika és társadalom életét befolyásoló irányadó döntéseket hoz, bíráinak megbízatása

élethosszig tart.

Amy Barrett a harmadik konzervatív alkotmánybíró - Neil Gorsuch és Brett Kavanaugh után -, akit Donald Trump jelölt, és akit a szenátus meg is szavazott.

A Videán folytatódott a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a hatodik videó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!