Svájc
ÉLŐ
Olaszország

Megostromolt egy varsói templomot a lengyel szélsőbaloldal, hazafias csoportok védték meg– videó

Saint Alexander’s Church, Varsó
Robert Bakiewicz (c), a far-right nationalist leader is seen shoutings slogans while blocking the entrance to the Three Crosses church in Warsaw, Poland on October 26, 2020. On Monday for the fifth day in a row pro-choice protesters took to the streets to demonstrate against the recent ruling by the Constitutional Tribunal resulting in a near-total ban of abortions. Thousands of protesters across the country responded to spontaneous calls to block traffic. The protests lasted for several hours, paralyzing traffic and in some cases resulting in clashes between protesters and far-right nationalists who, in collaboration with police guarded churches. Poland, where the Catholic church has close ties with the conservative government has some of the strictest laws on abortion anywhere in the world. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A növekvő koronavírusos esetek ellenére, Varsóban tovább folytatódnak a radikális baloldali megmozdulások. Az abortuszpárti szélsőségesek a főváros egyik legfontosabb templomába akartak betörni, de különböző hazafias csoportosulások ezt megakadályozták. Egy katolikus portál szerint a szélsőségeseket Soros György támogatja. A vandalizmust elítélte a lengyel belügyminiszter és a kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski is.
Vágólapra másolva!

Az Origo több alkalommal is beszámolt róla, hogy a lengyel alkotmánybíróság új határozatában szigorított az abortuszra vonatkozó követelményeken, ami országszerte tömeges demonstrációkat váltott ki az erőszakos, szélsőbaloldali abortuszpárti aktivisták részéről.

A Remix hírportál információi alapján hétfő este

a szélsőségesek megpróbáltak behatolni a Varsó belvárosában található Szent András templomba, azzal a céllal, hogy a hétvégéhez hasonlóan ezt a katolikus templomot is meggyalázzák.

A helyszínen azonban megjelent a Nemzeti Gárda nevű, hazafias katolikus civil szervezet, illetve több fővárosi fociklub szurkolója, akik először a templom előtti Három Kereszt téren csaptak össze a radikális baloldali aktivistákkal, majd ezt követően

felmásztak a templom lépcsőire, megakadályozva, hogy a szélsőségesek betörjenek az épületbe.

A történekről a Nemzeti Gárda vezetője, Robert Bąkiewicz több videófelvéltet is megosztott a közösségi oldalán. Értékelése szerint

Hétvégén a varsói abortuszpárti szélsőségesek Ronald Reagan amerikai elnök mellszobrát gyalázták meg, illetve országszerte betörtek számos, kizárólag katolikus templomba. II. Szent János Pál pápának is több szobrát gyalázták meg.

E két utóbbi tény alapján kijelenthető, hogy

Amerikához hasonlóan Lengyelországban is a katolikus egyház az erőszakhullám első számú célpontja.

A Szent András templomnak Varsóban szimbolikus jelentősége is van, hiszen a nácik 1944-ben lerombolták azt,

a szakrális hely megtámadását a radikális baloldal részéről tehát ennek tükrében kell értelmezni, ez teljesen független attól, hogy valaki mit gondol az abortuszról.

A szélsőségesek véleménye alapján amúgy a katolikus egyház nyomására döntött az alkotmánybíróság az abortusztörvény szigorításáról, de erre semmilyen bizonyítékuk nincs.

Határozott fellépést ígér a lengyel belügyminiszter, Kaczynski elítélte a történteket

Az MTI szerint Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter szerdán közölte, hogy a rendőrség csak a hét végén 386 templomnál teljesített szolgálatot az abortuszpárti tüntetések alatt.

A szélsőségesek 22 alkalommal törtek be szentmisékre, és 79 esetben rongálták meg templomok homlokzatát. Ez okból 76 embert vettek őrizetbe, és 101 ügyben indítottak eljárást.

Mariusz Kaminski felhívta rá a figyelmet:

Az AFP francia hírügynökség szerint a kormányzó nemzeti-konzervatív párt (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski is elítélte a radikális baloldali erőszakot. Egy fővárosi televíziónak azt nyilatkozta, hogy

Kaczynski véleménye szerint

Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt szombattól tilosak az 5 főnél nagyobb gyülekezések. A rendőrség az eddigi tiltakozások során biztosította a közlekedést,

a szélsőségeseket figyelmeztette a tilalomra, de nem oszlatta fel a tömeget.

Szerda délután több lengyel városban újból összegyűltek a tüntetők. Aznapra a Nők Sztrájkja (#StrajkKobiet) nevű radikális baloldali feminista mozgalom „Nem megyünk munkába" jelmondattal akciót hirdetett. Arra hívták fel az embereket, hogy egy napra vegyenek ki szabadságot, a cégtulajdonosok pedig zárják be üzleteiket.

Egy katolikus portál tudni véli, hogy az abortuszpárti mozgalmat támogatja Soros György amerikai milliárdos is, aki

a lengyel belpolitika befolyásolására most ugyanazokat az eszközöket használja, mint 2018-ban, Írországban, ahol a dollármilliókból finanszírozott sorosista szervezetek a téma kapcsán népszavazást kényszerítettek ki.

A népszavazás eredménye pedig az abortusz legalizálója lett.

A Nők Sztrájkja egyébként az abortusz teljes liberalizációját akarja elérni, de erre a konzervatív szemléletű Lengyelországban semmi esélye sincs.

Varsóban Rafal Trzaskowski ellenzéki főpolgármester, Karácsony Gergely jó barátja kedden is kifejezte támogatását a radikális baloldali akció iránt.

A fővárosi közösségi közlekedési járművekre abortuszpárti szimbólumokat tűztek ki a rokonszenv jeléül.

A közösségi oldala alapján Trzaskowski több felvonuláson vett részt, illetve kifejezetten erre biztatta a követőit, noha

VARSÓ AZ ELSŐK KÖZÖTT KAPOTT VÖRÖS-ZÓNA MINŐSÍTÉST A KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTSÉG KAPCSÁN.

Szerdán minden eddigi negatív járványügyi rekord megdőlt Lengyelországban, de ez a radikális baloldalt nem érdekli. Ma amúgy közel 19 ezer új fertőzést regisztráltak. Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes ezzel kapcsolatosan azt nyilatkozta a köztelevíziónak, hogy

A TÖBBEZRES RADIKÁLIS BALOLDALI TÜNTETÉSEK BIOLÓGIAI BOMBÁT JELENTENEK, AMELY NÉHÁNY HÉT MÚLVA A FERTŐZÉSEK MÉG NAGYOBB SZÁMÁT FOGJA EREDMÉNYEZNI.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről