Foglyokat, civileket ölt az ausztrál hadsereg különleges egysége Afganisztánban

Afganisztán, fiúnak öltöztetett lányok, afgán asszonyok Heratban
Vágólapra másolva!
Az ausztrál hadsereg nyilvánosságra hozta csütörtökön, hogy különleges erőinek több katonája 39  gyilkosságot követett el Afganisztánban.
Vágólapra másolva!

Ausztrália még 2016-ban indított vizsgálatot a különleges erők 2005 és 2016 közötti viselt dolgai ügyében, miután a helyi médiában olyan vádak jelentek meg, melyek szerint katonáik több incidensben

fegyvertelen férfiakat és gyermekeket öltek meg.

Angus John Campbell tábornok, az ausztrál fegyveres erők parancsnoka csütörtökön elmondta, a vizsgálat során bizonyítást nyert, hogy a különleges feladatokra kiképzett SASR alakulat (Special Air Service Regiment) 25 katonája afganisztáni bevetéseik során megölt foglyokat, parasztokat és más civileket is.

A hadsereg főfelügyelője a vizsgálatról készült jelentésében "megállapította, hiteles információk állnak rendelkezésre a vádakban szereplő 23 incidensről, melyek során

39 embert ölt meg az Ausztrál Különleges Erők 25 tagja,

mindenekelőtt a SASR kötelékéből - mondta el Campbell tábornok újságíróknak.

Civileket öltek az Ausztrál Különleges Erők tagjai (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Aref Karimi

A leírások szerint e gyilkosságok egyike sem a harc hevében történt, vagy "olyan körülmények között, amelyekben az elkövető szándéka homályos, zavaros vagy tévedés következménye lett volna" - sorolta canberrai sajtótájékoztatóján a tábornok. Hozzátette, hogy az ügyben vallomást tevő személyek mindannyian teljességgel tisztában voltak a háborús joggal és az afganisztáni műveleteikre vonatkozó szolgálati szabályzattal.

A jelentés szerkesztett változatát még csütörtökön közzéteszik. Az elkövetők elleni esetleges vádemelésekről további nyomozások alapján dönt majd az ausztrál igazságszolgáltatás.
Scott Morrison miniszterelnök már a múlt héten figyelmeztette az ausztrál közvéleményt, hogy a jelentés "nehéz és súlyos hírekkel" szolgál majd az ausztrálok számára.

Egy, az ügyet ismerő forrás elmondása szerint Morrison még a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt megbeszélést folytatott Asraf Gáni afgán elnökkel is. Ausztrália, az Egyesült Államok szilárd szövetségeseként 2002-ben csatlakozott az amerikai haderő afganisztáni hadműveleteihez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!