Az egyiptomi ügyészség kizárta a rendőrség szerepét egy olasz diák meggyilkolásában

Giulio Regeni
Activists of human rights organization Amnesty International (AI) take part in a demonstration in Piazza Castello in Turin on January 25, 2020, to mark the fourth anniversary since the disappearance of Italian student Giulio Regeni. - Regeni, a 28-year-old Cambridge University PhD student from Italy, disappeared on January 25, 2016 in central Cairo, as police were out in force in anticipation of protests that day. His body was later found by the side of a road bearing signs of torture. He had been researching street vendor trade unions, an especially sensitive political issue in Egypt, with successive governments fearing strikes and unrest. Egypt has forcefully denied that its police were involved in his abduction. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi főügyész szerdán bizonyítékok hiányára hivatkozva visszautasította az olasz hatóságok állítását, miszerint az egyiptomi rendőrség öt tagjának köze lenne Giulio Regeni olasz diák 2016-os megkínzásához, illetve meggyilkolásához.
Vágólapra másolva!

Hamada as-Savi szerint az olasz ügyészség arra alapozza gyanúját, hogy az egyiptomi rendőrség röviddel Regeni halála előtt vizsgálódni kezdett a diák ellen. Mint mondta,

a doktoranduszt valóban megfigyelés alá helyezték, miután a biztonsági szervek bejelentést kaptak gyanús tevékenységéről,

amely nem fért össze a kutatómunkájával. A főügyész szerint ez azonban nem korlátozta szabadságjogait, sem pedig magánéletét.

A főügyész elmondta: a vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy kutatómunkája részeként Egyiptom politikai rendszeréről, illetve megváltoztatásáról beszélgetett utcai árusokkal. Hozzátette: a vizsgálatokat leállították, miután kiderült, hogy nem követett el közbiztonságot sértő bűncselekményt.

Az egyiptomi vádhatóság a gyilkossági ügyben nem tudott más gyanúsítottat felmutatni. Ugyanakkor közleményében azt sugallta, hogy az ismeretlen elkövető szándékosan választotta január 25-ét, a 2011-es egyiptomi arab tavasz évfordulóját tette végrehajtásához a biztonsági erőkre terelve a gyanút. Az ügyészség emellett közelebbről meg nem nevezett ellenséges erőket vádolt azzal, hogy éket próbálnak verni Kairó és Róma közé.

Giulio Regeni fotója egy transzparensen egy tüntetésen Torinóban 2020. január 25-én Forrás: AFP/Marco Bertorello

A főügyész szerint jelen helyzetben nem lehet eljárást indítani, mert az elkövető kiléte továbbra is ismeretlen és a bűnüldöző hatóságok még dolgoznak személyazonossága megállapításán. Hozzátette, hogy az olasz partnerszervek elutasították az áldozat laptopjának átadását kiértékelésre.

A főügyész beszélt arról is, hogy az ügyészség a Cambridge Egyetemen információt kért Regeni tanulmányairól, illetve Kenyához is jogsegélykérelemmel fordult egy tanú miatt, aki állítólag egy beszélgetés fültanúja volt egy rendőr és egy másik személy között az incidensről. Hozzátette, hogy eddig egyik fél sem adta át az igényelt adatokat.

Az egyiptomi szakszervezetek témájában kutató doktorandusz Hoszni Mubarak volt elnök megbuktatásának ötödik évfordulóján, 2016. január 25-én tűnt el.

Megkínzott, félig fedetlen holttestét egy autópálya menti árokba hajítva találták meg kilenc nappal később.

Regeni családtagjai és az olasz sajtó szerint a fiatal férfi halála hétterében az őt megfigyelő egyiptomi titkosszolgálat áll. Kairó ezt tagadja.

A Regeni-gyilkosság komoly diplomáciai viszályt okozott Egyiptom és Olaszország viszonyában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!