A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Sutyorgás és bruhaha, egy ilyen nevű fényjáték lesz a betiltott karácsonyfa helyett Bordeaux-ban

FRANCE - FIRST WEEK OF NATIONAL LOCKDOWN IN FRANCE confinement reconfinement re-confinement national lockdown lockdown france bordeaux nobody VILLE FANTOME place de la bourse miroir d eau
The « Place de la Bourse » of Bordeaux during the second national lockdown in France. Bordeaux, November 03, 2020. Photography by Bastien Marie / Hans Lucas. La Place de la Bourse de Bordeaux pendant le deuxieme confinement en France. Bordeaux, 03 novembre 2020. Photographie par Bastien Marie / Hans Lucas.
Vágólapra másolva!
"Sutyorgás és bruhaha". E két szó idétlensége, ünnephez méltatlansága mintegy jelképe a francia szélsőbaloldali polgármesterek (túlzás nélkül írhatjuk) tombolásának. Nyár elején több francia nagyvárosban a radikális baloldal került hatalomra - Strasbourg, Marseille, vagy Lyon mellett Bordeaux-ban is. És azonnal harcot indítottak a család, a nemzeti értékek, a zsidó-keresztény hagyományok, vagy akár a francia sporthagyományok ellen - például, egyikük ellensége a kerékpáros Tour de France-verseny lett. Ahogy az Origo Magyarországon elsőként beszámolt róla, Bordeaux polgármesterének a karácsonyfa-állítás hagyománya nem tetszik. 
Vágólapra másolva!

A „Les Valeurs Actuelles" hetilap értesülései szerint Pierre Hurmic, Bordeaux zöldpárti, szélsőbaloldali polgármestere számára nem volt kérdés, hogy lesz-e karácsonyfa Bordeaux főterén, a Place Pey-Berlandon. Nem lesz.

A polgármester ezt már szeptemberben eldöntötte, amikor egy konferencián azt mondta, hogy

A Place de la Bourse Bordeaux-ban Forrás: Hans Lucas via AFP/Bastien Marie / Hans Lucas/Bastien Marie

Az Origo a botrányt kiváltó intézkedésről már itt is írt, arról pedig, hogy a radikális baloldali polgármester lefasisztázta, ásatag és bigott katolikusoknak nevezte azokat, akik intézkedését kifogásolták, petíciót indítottak ellene, egyáltalán, fel merték emelni szavukat, itt írtunk.

A „Sud Ouest" napilap értesülései szerint valóban eldőlt, hogy

nem lesz idén karácsonyfa Bordeaux főterén, lesz viszont helyette egy gigantikus fényjáték,

amit a Saint-André katedrálisra fognak kivetíteni. A fényelőadás december 13-án kezdődik, minden nap 18-21 óra között lesz látható a katedrális falain. A „sutyorgás és bruhaha" nevű, karácsonyfapótló fényjátékot a helyi Organ 'Phantom nevű kollektíva készítette, és a katedrális északi falán lesz látható, miközben a katedrális nyugati falára egy másik videót vetítenek. A katedrálist övező területet egy gigantikus ugróiskolává alakítják át. El lehet képzelni, hogy milyen méltóságteljes, az ünnep szépségét felidéző lesz egy olyan fényjáték, aminek ez a neve. Sutyorgás és bruhaha.

A Saint-André katedrális a Place Pey-Berlandon, Bordeaux-ban Forrás: AFP/Georges Gobet

Ez az egész 60 ezer eurójába kerül majd az önkormányzatnak, pontosan annyiba, mint a fenyőfa került volna.

Bordeaux radikális baloldali polgármestere tehát nem vette figyelembe sem az ellenzék, sem annak a több mint 17 ezer embernek a kérését sem, akik petícióban követelték a hagyományos karácsonyfa-állítást.

Az iskolák ugyan kapnak majd fenyőgallyakat, amelyeket aztán az önkormányzat gondosan be fog gyűjteni az ünnepek után, de idén nem lesz fa Bordeaux főterén. Az ide szánt 19 méter magas fenyőnek azonban sikerült gazdát találni, egy szomszédos megye városában állítják föl, az „erdészeti tevékenység védelme" címszóval.

Pierre Hurmic radikális baloldali polgármestere Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

A „Les Valeurs Actuelles" hetilapban megjelent íráshoz több száz komment érkezett, kivétel nélkül elítélik a baloldali radikális polgármester döntését. Többen attól félnek, hogy a következő lépés a templom mecsetté alakítása lesz, vagy a Korán igéit fogják kivetíteni a katedrális falára, de van olyan is, aki „felveszi a kesztyűt" és harcot hirdet a polgármester ellen.

- írja a boltos, mások pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy egy ilyen fényjáték rengeteg áramot és energiát fogyaszt, ez pedig egyáltalán nem környezetbarát.

Dehát azt mindenki pontosan tudja: a szélsőbaloldali polgármester nem a környezetet védte, és nem spórolni akart, amikor a hagyomány, a családi értékek ellen harcot indított.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!