A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az oltással újra normális lehet az élet Nagy-Britanniában

Pfizer COVID-19 vakcina, oltás, Margaret Keenan az első, aki megkaptam a Pfizer COVID-19 oltást Angliában
Nurse May Parsons (R) prepares Margaret Keenan (L), 90, to be the first person to recieve the Pfizer/BioNtech Covid-19 vaccine at University Hospital in Coventry, central England, on December 8, 2020 as Britain starts its biggest ever immunisation programme. - Britain on December 8 hailed a turning point in the fight against the coronavirus pandemic, as it begins the biggest vaccination programme in the country's history with a new Covid-19 jab. (Photo by Jacob King / POOL / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Jacob King has been modified in AFP systems in the following manner: Pictures were taken on [December 8, 2020] instead of [December 9, 2020]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
Az új típusú koronavírus elleni oltóanyag forgalomba kerülése megteremti a feltételeit annak, hogy az élet belátható időn belül visszatérjen a normális mederbe - mondta kedden, a nagy-britanniai oltási kampány kezdőnapján Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának orvosigazgatója.
Vágólapra másolva!

Az első brit páciens, a 91 esztendős Margaret Keenan a közép-angliai Coventry egyetemi kórházában kapta meg a koronavírus-oltást kedden.

Margaret Keenan volt az első brit páciens, aki megkapta az oltást Forrás: AFP/Jacob King

Első körben 800 ezer adag vakcina állt rendelkezésre

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a múlt héten jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását.

Az Egyesült Királyság a világon elsőként adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

A kedden elkezdődött oltási kampányhoz az első menetben 800 ezer adag vakcina áll rendelkezésre, de a Pfizer/BioNTech-oltóanyagból a brit kormány eddig 40 millió dózist rendelt.

Kedden ötven brit kórházban kezdték beadni az oltásokat, de a vakcina a kidolgozott részletes menetrend alapján hamarosan a körzeti orvosi rendelőkben, majd a patikákban is hozzáférhetővé válik.

Az egészségügyi szolgálat nagyszabású képzési programot kezdett annak érdekében, hogy minél többen biztonságosan be tudják adni az oltást. A képzés kiterjed a rendelőkben dolgozó asszisztensekre és a patikai gyógyszerészekre is.

Elsőbbségi listát állítottak össze

Powis professzor a BBC televízió keddi hírmagazinjának nyilatkozva kijelentette: 2020 "rettenetes év volt", de az oltási kampány megkezdése nyomán

Az NHS angliai tagozatának orvosigazgatója hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltás a létező legbiztonságosabb gyógyszerészeti készítmények közé tartozik, a klinikai próbákon sok ezer ember vett részt, és a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az engedélyezés előtt nagyon gondosan vizsgálta az oltóanyagot.

Stephen Powis kérte, hogy akiket az egészségügyi szolgálat a kidolgozott menetrend alapján oltásra behív, mindenképpen keressék fel a kijelölt oltóhelyet és adassák be maguknak a vakcinát.
A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) elsőbbségi listát állított össze arról, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá a vakcinához.

A 25 oldalas útmutatás szerint

a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak.

Utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók, majd időrendi sorendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek.

Karácsony előtt forgalomba kerülhet egy másik oltóanyag

Jonathan Van-Tam angol tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak adott minapi nyilatkozatában kijelentette: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a vakcinákat, a Covid-19-betegség okozta halálozások és

a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte.
Ebből a vakcinából a brit kormány 100 millió adagot rendelt.

A kormány reményei szerint karácsony előtt ez az oltóanyag is forgalomba kerülhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!