A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNMárton Viviana
09:33TekvondoRuth Gbagbi-Viviana Marton
HUNMagyarország
10:40Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 2
HUNMagyarország
10:50Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
11:00Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 2
HUNMagyarország | Magyarország
11:10Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 1
HUNLigeti Dániel
11:40BirkózásDaniel Ligeti-Ashton Mutuwa
HUNMagyarország
19:35VízilabdaGyőztes QF 3-Győztes QF 4
NyílNyíl

Egyre veszélyesebben terjed a tengerparti szórakozóhelyeken a koronavírus

Spanyolország, Mallorca, tengerpart, tömeg, strand
15 August 2020, Spain, Palma: People sunbathe and swim on the beach of Arenal in Mallorca. In view of the increased risk of infection, the German government has classified almost all of Spain, including Majorca, as a risk area. The classification means that returning holidaymakers are required to test for the coronavirus. Photo: Clara Margais/dpa
Vágólapra másolva!
Spanyolországban, Olaszországban és Horvátországban főleg a tengerpartokon, azon belül is a strandok melletti szórakozóhelyeken terjed leginkább a koronavírus. A korábbi hónaptól eltérően elsősorban a fiatalok fertőződnek meg. A spanyol, olasz és horvát tengerpartokról a turisták pedig behurcolják a fertőzést a szülőhazájukba, e jelenség Németországban egyre súlyosabb helyzetet idéz elő, amit még tovább bonyolít a tartományonként eltérő szabályozás. Az Origo legfrissebb járványügyi összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Spanyolország

Az Európai Unión belül Spanyolországban a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek száma, világszinten pedig a kilencedik legfertőzöttebb, az országgal szemben így több állam visszaállította a beutazási korlátozásokat.

Európa koronavírus-térképe, 2020. augusztus 20-i összesítés alapján, 100 ezer fős lebontásban. Forrás: ecdc

Szerdán regisztrálták a kijárási korlátozások júniusi enyhítése óta a legmagasabb fertőzésszámot, 3715-öt.

Csütörtökön ez a szám 3349, pénteken 3650 volt, szombatról és vasárnapról még nem közöltek adatokat.

A fertőzöttek összlétszáma 408 ezer, a halottaké közel 29 ezer.

Arról nincsenek információk, hogy mennyi az aktív fertőzöttek száma, mert a Pedro Sánchez vezette balközép-radikális baloldali kormánykoalíció nem hozta nyilvánosságra ezt az adatot.

Pedro Sánchez Forrás: MTI/EPA/EFE/J. J. Guillen

A legtöbb új fertőzést Madridban és a tengerparton fekvő Baszkföldön regisztrálták.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a járványügyi gócok mintegy 43 százaléka közösségi összejövetelekhez, 20 százalékuk pedig munkahelyekhez köthető. Más államokhoz hasonlóan

Spanyolországban is elsősorban a belföldi és külföldi turisták körében kedvelt tengerparti részeken terjed a vírus, különösen a fiatalok körében.

A tengerpartokon a strandok mellett kiemelt veszélyt jelentenek a szórakozóhelyek, bárok és éttermek. Az éjszakai szórakozóhelyeket augusztus folyamán több régióban újra bezárták, azonban az ország egész területén még nem.

A spanyol Mallorca szigetének egyik strandja, 2020. augusztus 15. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Clara Margais

A spanyol egészségügyi hatóságok augusztus elején beismerték, hogy nem sikerült tökéletesen megakadályozniuk a vírus terjedését.

Ahogy azt az Origo megírta, Spanyolország elsősorban ezért lett Európa járványügyi gócpontja, mert a Spanyol Szocialista Munkáspártból (PSOE), a radikális baloldali Podemosból, Spanyolország Kommunista Párjából, illetve a Katalán Szocialista Pártból álló kormánykoalíció - főleg ideológiai okok miatt - későn vezetett be korlátozásokat. Az első koronavírusos beteget már január 31-én regisztrálták, az első halálesetet pedig február 13-án, de nála csak márciusban igazolták az új típusú koronavírust, addig viszont nem ellenőrizték a kapcsolatait, így potenciálisan sok embert fertőzhetett meg. Ez súlyos mulasztásnak tekinthető.

Március 8-án, amikor már több mint 12 ezer igazolt fertőzött volt Spanyolországban,

a baloldali kormány nemcsak engedélyezte a nőnap alkalmából szervezett feminista vonulásokat és tömegrendezvényeket, de aktívan bátorított is a részvételre.

A madridi, százezres felvonulást Pedro Sánchez felesége vezette, aki maga is megfertőződött.

Számos másik városban is több tízezres tömeg gyűlt össze, ezeken a demonstrációkon részt vett több kormánytag is, közülük például a radikális baloldali Podemos egyenlőségi minisztere, Irene Montero is elkapta a vírust.

A március 8-i rendezvények után a fertőzések napi terjedésében drámai emelkedés indult, két hét alatt az esetek száma megtízszereződött.

A kormány azonban csak március 14-én vezette be az országos korlátozó intézkedéseket. A járvány későbbi, augusztusi felerősödéséhez a szakemberek szerint az is hozzájárult, hogy

az országban dolgozó marokkói és más szubszaharai szezonális munkások is behurcolták a vírust.

Olaszország

Olaszországban, miután három egymást követő napon is több mint 500 új fertőzöttet találtak, a római kormány augusztus 17-i hatállyal új járványügyi szabályokat vezetett be.

Bezárták a diszkókat, és éjszakánként maszkok viselését rendelték el közterületeken.

A kötelező maszkviselés este 6 óra és reggel 6 óra között van érvényben azokon a helyeken, ahol tömegek alakulhatnak ki az utcákon. A bezárás pedig a szabadtéri diszkókra és éjszakai klubokra is vonatkozik.

A fertőzöttek száma az utóbbi napokban drámaian emelkedett,

szombaton 1017 új esetet regisztráltak, ami közel kétszer annyi, mint egy héttel korában, május 12. óta pedig a legmagasabb szám.

Vasárnap még ennél is több fertőzöttet diagnosztizáltak, 1209-et.

Olaszországban a fertőzöttek összlétszáma meghaladta a 259 ezret, a halottaké pedig a 35 ezret. Az aktív esetek száma augusztus 23-án 18 348 volt, ami a július 30-i 12 076-hoz képest nagyon jelentős emelkedés.

Az országban is főleg a tengerparti részeken terjed a vírus, a hordozók pedig elsősorban 40 év alattiak.

Olasz strand Nápoly közelében, 2020. augusztus 7. Forrás: AFP/Andrea Savorani Neri/NurPhoto

A járványhelyzet három tengerparti régióban, Lazióban (amelynek központja Róma), Venetóban (ahol Velence város is található), illetve Abruzzóban a legsúlyosabb.

A legtöbb új esetet szombaton Lazióban mutatták ki:

215 embernél diagnosztizáltak koronavírust, akiknek csaknem a kétharmada nyaralásból hazatérő volt.

Érdemes megjegyezni, hogy Lazióban található Olaszország legnagyobb forgalmú repülőtere, ami közvetlenül Róma mellett fekszik. Sok fertőzött érkezett Szardínia szigetéről, érkeztek betegek továbbá Horvátországból, Franciaországból, Görögországból, Máltáról, Spanyolországból, Romániából, Ukrajnából, valamint az Egyesült Államokból.

A migrációs áradat miatt is nő a fertőzöttek száma az országban.

A migránsok többsége Tunéziából és Líbiából érkezik a Földközi-tengeren át, és elsősorban Lampedusán, illetve Szicíliában kötnek ki. Újabban azonban Szlovénia felől, a balkáni útvonalon is egyre többen jönnek, ők Friuli-Venezia Giulia tartományt célozzák meg.

Az év eleje óta több mint 17 ezer migráns jött Olaszországba, ez a szám tavaly 5 ezer alatt volt.

Horvátország

Horvátországban az utóbbi négy napban újabb és újabb rekordok dőltek meg a fertőzöttek napi számát tekintve.

Pénteken például 265 új esetet regisztráltak, míg szombaton 306-ot, vasárnap 275-öt. Összehasonlításképpen: az úgynevezett áprilisi csúcsidőben a maximum 96 személy volt.

A fertőzöttek összlétszáma 8175, a halottaké 171. A betegek közül 155-en vannak kórházban, közülük 12-en lélegeztetőgépen.

Az aktív betegek száma augusztus 23-án 2203 volt, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

Az aktív esetek tekintetében a növekedés drámai mértékű, ez a szám augusztus 7-én még csak 552 volt.

A legtöbb új fertőzöttet vasárnap is a fővárosban, Zágrábban és a tengerparti Split-Dalmácia megyében regisztrálták: előbbiben 53, utóbbiban 94 esetnél mutatták ki a koronavírust. A fővárosi esetek is a tengerparthoz kötődnek.

Zágrábban az azonosított fertőzöttek összlétszáma 1921, míg Spit-Dalmácia megyében 1745 fő.

Forrás: koronavirus.hr

Az aktív esetek tekintetében azonban a tengerparti megye megelőzi a fővárost, 614 fertőzött van ott, míg Zágrábban 491.

Forrás: koronavirus.hr

A vírus Horvátországban is elsősorban a tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők.

A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmáciában. Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy a teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb 50, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb 20 ember vehet részt.

A koronavírus-fertőzések számának emelkedése miatt augusztus 20-án a német Külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki Split-Dalmácia és a szomszédos Sibenik-Knin megyére. Ahogy arról az Origo már beszámolt,

Spit-Dalmácián belül egy Makarska nevű 14 ezres kisváros számít gócpontnak, ami nagyon népszerű a külföldi turisták körében.

Makarskán a Makarana Bar nevű éjszakai szórakozóhelyen kapták el legtöbben a fertőzést, amit a német és az osztrák sajtó új Ischglként emleget, utalva arra az osztrák üdülővárosra, ahol tavasszal, a járvány kezdetén nagyon sokan megfertőződtek az ott síelők közül egy éjszakai szórakozóhelyen.

Szombaton azt közölte Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter, hogy

Összesen legalább 40 ezer osztrák turista szakította meg a horvátországi nyaralását, miután augusztus 17-től utazási figyelmeztetést léptetett életbe Ausztria Horvátországra nézve.

Néhány napja pedig Olaszország is kötelezővé tette a Horvátországból érkezők számára a koronavírustesztet,

amely nem lehet régebbi 72 óránál, vagy a beutazás után 48 órán belül PCR-tesztet kell végezni Olaszországban, ez alól nem képeznek kivételt az olasz állampolgárok sem.

Augusztus első három hetében több mint 800 ezer turista látogatott Horvátországba, ami a 70 százaléka az egy évvel ezelőttinek.

Németország

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint csütörtökön 1710 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust.

Ez volt a legmagasabb szám április 26. óta.

Pénteken 1737 új esetet mutattak ki, szombaton 836-ot, vasárnap viszont csak 632-t, ez utóbbi két szám azzal állhat összefüggésben, hogy hétvégén kevesebbet tesztelnek.

A járvány kezdete óta közel 235 ezer koronavírusos fertőzést regisztráltak Németországban.

A fertőzés okozta betegséggel összefüggésbe hozott halálesetek száma tízzel nőtt, 9300 felett van. Az aktív esetek száma vasárnap 15 557 volt, ami kisebb mértékű csökkenést jelent a pénteki 17 893-as csúcshoz képest. A július 19-i 5882-es számhoz viszonyítva azonban jelentős emelkedés.

Az utóbbi három hétben kibontakozott gyors és nagymértékű emelkedés legfőképpen a külföldi utakon, nyaralásokon történt fertőzéseknek tulajdonítható.

A napokban regisztrált esetek nagyjából 40 százaléka vezethető vissza külföldön történt fertőzésre. A német turisták elsősorban Horvátországban, Olaszországban és Spanyolországban nyaralnak.

Augusztus 12-én kiderült, hogy

44 ezer külföldről Bajorországba hazatérő ember nem kapta meg a koronavírustesztjének eredményét.

Ezeket a vizsgálatokat a német autópályák mentén a határtérségben végezték el erre kijelölt helyeken.

Melanie Huml bajor egészségügyi miniszter augusztus 13-án elmondta, hogy mintegy 1000 teszteredmény pozitív lett, vagyis ők észrevétlenül és akadálytalanul terjeszthették a vírust saját közösségeikben. A miniszter hozzátette, a következő órákban értesítik azokat, akiknek a tesztje pozitív lett. Ez azonban nem történt meg még azon a héten sem, csak a következőn.

Miután megjöttek az eredmények,

augusztus 18-án 120 embernek kellett karanténba vonulnia, mert rész vettek egy, a határon tesztelt, Olaszországból hazaérkezett barátjuk születésnapján.

Augusztus elsején, Berlinben volt egy illegális tüntetés a járvány miatt bevezetett korlátozások ellen.

A megmozduláson 20 ezer fő vehetett részt, ami szintén hozzájárulhatott a járvány terjedéséhez.

Rengetegen voltak az augusztus elsejei, a járványügyi intézkedések elleni, berlini illegális tüntetésen. Forrás: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/CHRISTOPH SOEDER

A Deutsche Welle (DW) legfrissebb, Berlinre vonatkozó összeállításából pedig az derül ki, hogy

a német fővárosban főleg a sörözőkben, éttermekben és éjszakai klubokban terjed a vírus.

Fiatalok egy berlini étterem előtt, 2020. július 24. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Paul Zinken

A berlini új fertőzöttek többsége 30 és 39 év közötti, a német átlag pedig 32 év.

Ezelőtt négy hónappal a regisztrált fertőzöttek átlagéletkora 52 év volt. A DW egyik riportere, Thomas Sparrow egy berlini söröző belső udvarában lévő bajor fiatalokkal készített interjút. Az interjúalanyok közölték, hogy

Az egyik fiatal pedig kijelentette, hogy a koronavírus szerinte „egyszerű spekuláció"... A bajorok a berlini „kiruccanásukat" azzal indokolták, hogy az ő lakhelyükön a szórakozóhelyeket, kocsmákat bezárták. (Németországban ugyanis tartományi szinten eltérő a szabályozás, ami hátráltatja a hatékony védekezést.)

A DW riportere felhívta rá a figyelmet, hogy

Thomas Sparrow véleménye alapján a fiatalok felelőtlensége ma még beláthatatlan negatív következményekkel fog járni a járványhelyzetre nézve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!