Ismét 400 felett a napi halálos áldozatok száma Spanyolországban

Koronavírus, vírus, Spanyolország, egészségügy, kórház, orvos, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, ellátás
Healthcare workers attend to COVID-19 coronavirus patients at the Intensive Unit Care of the CEMTRO private clinic in Madrid on April 17, 2020. - Spain's death toll increased to nearly 19,500, government figures showed. The country reported 585 new fatalities in the past 24 hours, but said it had revised its counting mechanism, making the figures difficult to compare with previous tolls. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Spanyolországban 430-an haltak meg az új típusú koronavírus-fertőzés következtében, ami enyhe emelkedést jelent az elmúlt napokhoz képest - tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium kedden. Közölték azt is, hogy idén elhalasztják a hagyományos pamplonai bikafuttatást, amely külföldi turisták százezreit vonzza a navarrai városba.
Vágólapra másolva!

430-an haltak meg az elmúlt 24 órában a koronavírus okozta megbetegedésben Spanyolországban. A halálos áldozatok száma így 21 282-re nőtt a március elején igazolt első haláleset óta - írta kedden a Reuters az egészségügyi minisztérium adatai alapján.

Orvosok kezelnek egy koronavírusos beteget egy madridi kórházban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A fertőzést 3968 páciens szervezetében mutatták ki az elmúlt egy nap során, számuk hétfőn 4266-tal, vasárnap 4218-cal lett több. Összesen

204 178 fertőzöttet szűrtek ki a január végi legelső koronavírusos eset óta.

Keddre újabb 1928 regisztrált fertőzött gyógyult meg. Hétfőn ez a szám 3230, vasárnap pedig 2695 volt. Eddig 82 514 ember győzte le a fertőzést.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az ország 17 autonóm közösségéből 14-ben 2 százalék körüli a napi esetszám növekedésének aránya, háromban pedig 6 százalék körül.

- tette hozzá.

Októberben térhetnek vissza a külföldi vendégek a Kanári-szigetekre

Az egyik ilyen terület a Kanári-szigetek, ahonnan összesen 2085 fertőzést jelentettek, ebből 18-at az elmúlt egy nap alatt, de három szigetén - El Hierro, La Gomera, La Graciosa - hetek óta nincs új fertőzött.

– Ezeken a területeken hamarabb térhetne vissza az élet a normális kerékvágásba – vélte Ángel Víctor Torres, a szigetek elnöke az Europapress hírügynökségnek adott interjúban.

Véleménye szerint

a turizmusból élő térség nem bírja ki, ha az idegenforgalom, a járvány miatt leállított szektorok közül utolsóként, csak az év vége felé indulhatna újra.

A bruttó hazai termék (GDP) zuhanása így sem lesz 20 százalék alatt a szigeteken - tette hozzá.

Az autonóm elnök kifejtette: az ma már "túl optimista" elképzelés, hogy a szállodákat június elsejével újranyissák, de reméli, hogy július-augusztustól fogadhatnak belföldi turistákat, első körben csak a szigetek között. Bízik abban is, hogy októbertől már külföldről is érkezhetnek vendégek.

Elmarad a bikafuttatás

A turizmusból kieső bevételek nagy érvágást jelentenek Navarra tartománynak is, ahol Pamplona önkormányzata kedden bejelentette:

idén elhalasztja a hagyományos bikafuttatást,

amelyet minden évben a város védőszentjének, San Fermínnek a tiszteletére rendezett ünnepségsorozat keretében tartanak meg.

A 200 ezer lakosú városba ilyenkor mintegy másfélmillió turista látogat bel- és külföldről egyaránt.
A városvezetés nem zárja ki, hogy még ebben az évben, egy későbbi időpontban megrendezik az eseményt, amely eredetileg július 6-től és 14-ig között zajlott volna.

Az ünnepségre szánt összeg egy jelentős részét most a járványügyi helyzet, valamint az abból adódó gazdasági és szociális károk kezelésére fordítják.

– Családok százai kérnek segítséget – mondta online sajtótájékoztatóján Ana Elizalde ügyvivő polgármester, aki a koronavírus-fertőzésből lábadozó Enrique Maya városvezetőt helyettesíti.

Május 9-ig maradhat a szükségállapot

Spanyolországban több mint egy hónapja van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot. A kormány a héten arra tesz javaslatot a parlamentnek, hogy ezt hosszabbítsa meg május 9-ig.

Egy hónapja van érvényben a szükségállapot Spanyolországban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A kabinet keddi ülésén tárgyal arról is, hogy a korlátozások első enyhítéseként

április 27-től a gyerekek kimehessenek az utcára.

Sajtóhírek szerint a 12 év alatti gyerekek egy felnőtt kíséretével tehetnek majd egy rövid sétát a szabadban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!