A drámai helyzetben levő Franciaország ismét bevezeti a karantént

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag egész Franciaország Macron este 8 órás televíziós beszédét figyelte. A francia elnök, aki a vírus első hullámakor elismerte, hogy rengeteget hibáztak, voltaképpen most is utalt erre: más országok hamarabb cselekedtek, de most már Franciaországnak is muszáj kemény döntéseket hoznia. A késlekedés miatt valóban rendkívül kemény és a gazdaságot nehéz helyzetbe hozó döntésre kerül sor: lényegében visszatér az ország a tavaszi zárlathoz.
Vágólapra másolva!

December elsejéig bezárkózik Franciaország, ami a gazdaságra - ahogy írtuk - nézve drámai hatással lesz. Erre egyébként utalt is a francia elnök. A bölcsődéket, iskolákat ugyanakkor megpróbálják nyitva tartani. Az egyetemeket bezárják, és ahol lehetséges, a távmunkát vezetik be, ismét. Teljes határzár lesz.

Teljes gyülekezési tilalom is lesz, az emberek csak dolgozni mehetnek és a legszükségesebb dolgaikat vehetik meg. Ez persze lényegét tekintve boltzárat is jelent.

A vírusról azt mondta, hogy gyorsabban terjed, mint a legpesszimistább előrejelzés volt. Egyes értelmezések szerint ez védekezés Macron részéről, más értelmezés szerint a virulógusokat bírálta, persze óvatosan.

Franciaországban naponta 40 ezer, de volt, hogy több mint 50 ezer új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napokban, a tesztek eredményére gyakran 10 napot kell várni (elsősorban Párizsban), és attól tartanak, hogy nem lesz intenzív kezelésre alkalmas kórházi ágy.

Franciaországban eddig közel 35 ezer ember halt meg koronavírusban.

A francia koronavírus-helyzet drámaiságát mutatja, hogy a Macronnal egyébként meglehetősen barátságos Le Monde tegnap délutáni számának fő címe az volt, hogy a járványt már nem tudják kontrollálni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!