Újra tombol a járvány Nyugat-Európában, Magyarországon folyamatosan javul a helyzet

Belgium, kórház, COVID-19, koronavírus
Reportage at the Covid-19 unit of the Liege hospital. Liege the 2020-11-13. Reportage a l'unite Covid-19 de l'hopital de Liege. Liege le 2020-11-13.
Vágólapra másolva!
A The Brussels Times vasárnapi cikke szerint Belgiumban az új fertőzések 25 százalékát már a brit koronavírus-mutáció okozza. Nem ez az egyetlen vészjósló adat a belgáknál, napról napra emelkedik a kórházba kerülők száma is. Belgiumhoz hasonlóan Franciaországban sem javul a járványhelyzet: az egyik legismertebb egészségügyi szakember már az újabb teljes országos lezárásról beszél. Ellentétben a legtöbb nyugat-európai ország kapkodó válságkezelésével, Magyarországon következetes a védelmi stratégia: a kormány más országokkal szemben nem változtatgatja állandóan az életbe léptetett szabályokat.  A riasztó példákat látva egyértelmű: sikeres a magyar védekezés.
Vágólapra másolva!

"Az új fertőzések 25 százalékát a brit koronavírus-mutáció okozza Belgiumban" - jelentette ki Geert Molenberghs biostatisztikus a VRT belga közszolgálati televízióban. A Leuveni Katolikus Egyetem kutatója hozzátette, hogy a louvain-i és liege-i laboratóriumok is erre az eredményre jutottak.

Romlik a járványhelyzet Belgiumban

A szakember szerint a helyzet meglehetősen aggasztó, hiszen az új esetek száma megint emelkedni kezdett. Ez nem volt teljesen váratlan a brit mutáns megjelenése után. "Némi időt nyertünk azzal, hogy nem enyhítettünk a korlátozásokon, azonban néhány napja, hete tudunk a brit mutáns megjelenéséről" - fogalmazott Molenberghs.

Az, hogy Belgiumban ismét nagy a baj, tökéletesen kirajzolódik a Sciensano belga közegészségügyi intézet vasárnap közzétett járványügyi adataiból. A számok alapján a The Brussels Times vasárnapi cikkében kiemeli, hogy

továbbra is emelkedik a koronavírusos betegek kórházi felvételeinek napi átlaga.

Pillanatkép a liege-i kórházból Forrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand

Sciensano közlése szerint január 14. és 20. között átlagosan napi 2008 embernek lett pozitív a tesztje, ami megegyezik az előző heti számmal. A járvány kezdete óta 691 854 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami egy 11 milliós országhoz képes kifejezetten magasnak tekinthető.

Az elmúlt két hétben 18 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma, ami növekedést jelent az előző két héthez viszonyítva (összehasonlításul: Magyarországon a január 24-én zárult héten 45,6 százalékkal kevesebb új fertőzött volt, mint két héttel korábban). Január 17. és 23 között átlagosan 132,6 beteget vittek kórházba, ami 18 százalékkal több, mint az előző héten.

Franciaországban teljes lezárás jöhet

Belgiumhoz hasonlóan Franciaországban sem javul a járványhelyzet, aminek következtében a kormány újabb korlátozásokat vezetett be, sőt, akár újra teljes lezárás jöhet az országban.

A napokban lépett életbe az új rendelkezés, aminek értelmében az ország egész területén délután 6 órától tilos kimenni az utcákra, a szigorítás az előzetes tervek szerint két hétig fog tartani. Így a közfeladatokhoz kapcsolódó kivételeket leszámítva minden helynek, üzletnek és embereket fogadó szolgáltató helynek 18 órakor be kell zárnia. Emellett a kormány megerősítette a határellenőrzést is, így az Európai Unión kívüli országokból érkezők csak egy negatív PCR-teszt bemutatásával utazhatnak be az országba, ahol egyhetes karanténba kell vonulniuk.

Hétfőn Jean-Francois Delfraissy, Franciaország vezető egészségügyi tanácsadója felvetette, hogy jó eséllyel

az országnak fel kell készülnie egy harmadik nagy lezárásra.

Delfraissy külön kitért a sebesen terjedő brit variánsra, amit szerinte az ország egyes régióiban nehéz lesz megállítani. Szerinte ugyan Franciaország több európai országhoz képest jobb helyzetben van, de ha szerinte most elmaradnak a szigorítások, akkor márciusra nehéz helyzetben lesz az ország. A francia kormány várhatóan szerdán dönt a további szigorításokról, azaz az újabb teljes lezárásról.

A francia vírushelyzet azonban közel sem olyan jó, mint ahogy azt Delfraissy tálalta a sajtóban. Az országban ugyanis - a kijárási tilalom meghosszabbítása és az egyéb korlátozások ellenére - a napi megbetegedések száma folyamatosan nő (jelenleg 20 ezer felett van). Jelen állás szerint a szigorítások nem hozták meg az eredményüket, éppen ezért került szóba a korábbinál lényegesebben szigorúbb szabályozás bevezetése. A járvány kezdete óta egyébként több mint 73 ezren haltak meg a koronavírus miatt az országban.

Nem véletlen, hogy a kormány szerdától március 1-ig megtiltott minden olyan utazást, amely nem elengedhetetlen célból történik. A beutazókat és az országból kiutazókat csak érvényes indokkal (például családi kötelezettségek vagy tanulmányok céljából) engedik át az országhatáron.

A következetes magyar járványkezelés meghozta eredményét

Bár Európa több országában is látványosan romlanak a járványügyi adatok, aminek következtében az egyes kormányok újabb és újabb korlátozásokat vezetnek be, Magyarországon ez nem így van. Itthon ugyanis

  • december eleje óta 80 százalékkal (vagyis ötödére) csökkent az új esetek száma,
  • rendszeresen ezer alatt van az új fertőzöttek száma,
  • folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma,
  • gyors ütemben emelkedik a gyógyultak száma.

Mint ismert, a magyar kormány - több más szigorítás mellett - novemberben vezette be az este nyolc utáni kijárási tilalmat, amit később kétszer is meghosszabbított. Ellentétben a legtöbb nyugat-európai ország kapkodó válságkezelésével, itthon ennek éppen ellenkezője figyelhető meg. A magyar védekezés sikerességének alapját a következetesség jelenti: a kormány más országokkal szemben nem módosítja állandóan a védekezési stratégiát, nem változtatgatja az életbe léptetett szabályokat, a magyar lakosság pedig fegyelmezetten betartja azokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!