Az új vírusmutációk miatt február végéig meghosszabbítják a karantént Dániában

Dánia, Koppenhága, koronavírus, COVID-19
People wear mask on a metro train in Copenhagen shortly after midnight, on August 22, 2020, as the Danish government imposed to wear face mask or visor in public transport to prevent the spread of the new coronavirus. (Photo by Olafur STEINAR GESTSSON / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
Dánia február 28-ig meghosszabbítja a karantént a koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsainak elterjedése miatt - jelentette be Mette Frederiksen dán miniszterelnök csütörtökön Koppenhágában.
Vágólapra másolva!

A járványügyi intézkedések keretében az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével továbbra is zárva tartanak az üzletek, a bevásárló központok, az éttermek és az edzőtermek.

A köztereken legfeljebb öten gyülekezhetnek.

Az iskolák továbbra is távoktatási rendben működnek. Frederiksen szerint remélhetőleg az alsóbb tagozatok még február 28. előtt visszatérhetnek a tantermi oktatáshoz.

Emellett továbbra is zárva tartják a dán határokat a külföldiek előtt. Beutazni csak nyomós indokkal lehet legfeljebb 24 órával korábban készült koronavírusteszt alapján.

Kétezeren haltak bele a betegségbe

A decemberi csúcsértékekhez képest az utóbbi hetekben visszaesett a fertőzöttek, illetve a kórházban kezelt Covid-19-betegek száma, ennek ellenére az ország egészségügyi hatóságai óvatosak az először Nagy-Britanniában, majd több száz esetben Dániában is kimutatott B.1.1.7. jelű vírusmutáció miatt.

– mondta Frederiksen. "Az új mutáció a szigorú korlátozások ellenére is terjed" - hangsúlyozta.

Maszkot viselő utasok egy metrószerelvényen Koppenhágában Forrás: AFP/Olafur Steinar Gestsson

A brit vírusmutációt a múlt héten az esetek 13,5 százalékában mutatták ki, a hatóságok becslései szerint ez a változat februárban válhat dominánssá Dániában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!