Újabb rekordot döntött az új fertőzöttek és halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia, London, koronavírus, COVID-19
People, some wearing a mask because of the coronavirus pandemic, walk past a bus stop with a government message about the coronavirus tier 4 restrictions urging people to stay home in London on December 29, 2020. - England is "back in the eye" of the coronavirus storm, health chiefs warned Tuesday, with as many patients in hospital as during the initial peak in April. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Vágólapra másolva!
A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi halálozási és koronavírus-fertőzési számot regisztrálták pénteken Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 68 053 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

A pénteken zárult egy hétben 415 408 koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Ez 95 496-tal, 29,9 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - pénteken 1325 páciens halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

A péntek este zárult egy hétben 5665 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 1746-tal, 44,6 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Napi százezer új fertőzött lehetett tavasszal

Az új koronavírus-fertőződések és a Covid-19 betegségben meghaltak pénteken regisztrált napi száma egyaránt

rekord azóta, hogy Nagy-Britanniában tavaly nyáron tömegessé váltak a szűrővizsgálatok.

Péntekre 68 053 új fertőzést igazoltak Forrás: AFP/Tolga Akmen

A visszamenőleges számítások alapján a járvány első hullámának tavaly áprilisi nagy-britanniai tetőzése idején valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkezett új koronavírus-fertőzések száma, de az akkor még igen szűkös, napi 15-20 ezer koronavírus-teszt elvégzésére elégséges tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét, naponta 5-6 ezret lehetett kiszűrni.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti beszámolója szerint előző nap 619 941, az elmúlt egy hétben több mint 3,4 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte.

Hétezer beteget kezelnek a londoni kórházakban

A brit kormány karácsony előtt új koronavírus-variáns azonosítását jelentette be. A vizsgálatok adatai szerint a Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő változat fertőzőképessége 50-70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított típusokét.

Sadiq Khan londoni polgármester pénteki tájékoztatójában közölte, hogy

Londonban gyakorlatilag kicsúszott az ellenőrzés alól a koronavírus-járvány terjedése.

Khan a BBC televíziónak elmondta: jelenleg több mint hétezer pácienst kezelnek Covid-19 betegséggel a londoni kórházakban, 35 százalékkal többet, mint az első hullám tavaly tavaszi tetőzésének idején.
A polgármester pénteken hivatalosan "jelentős incidensnek" nyilvánította a londoni járványhelyzetet. Ez egy jogi érvényű intézkedés, amely megteremti az egészségügyi ellátó szolgálat tehermentesítését célzó lépések jogszabályi kereteit.

Az angliai közegészségügyi hálózat (Public Health England, PHE) legfrissebb becslése szerint a 9 milliós Londonban százezer lakosra több mint ezer koronavírus-fertőzött jut.

A brit statisztikai hivatal (ONS) más módszertannal elvégzett számításai ugyanakkor arra vallanak, hogy

minden harminc londoni lakosra juthat egy fertőzött.

Ez a PHE által kimutatottnál háromszor magasabb londoni koronavírus-fertőzöttségi rátát jelentene.

Egy felett van a reprodukciós mutató

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) pénteken ismertetett friss számításai alapján a koronavírus-fertőzés terjedési dinamikáját mérő R reprodukciós mutató országos átlagban jelenleg 1-1,4 között van.

Ez azt jelenti, hogy

tíz fertőzött átlagosan 10-14 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE számítási módszertana szerint az 1-1,4 közötti R rátából arra lehet következtetni, hogy a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőzések száma a stagnálás és a 6 százalék közötti növekedés közötti sávban van.

Londonban az R mutató becslési sávja jelenleg 1,1-1,4; ez 1-6 százalék közötti napi fertőzésszám-emelkedést jelez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!