A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNJózsa Levente
10:10TekvondoYushuai Liang-Levente Jozsa
HUNMagyarország
11:20Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-négyes elődöntő 2
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
NyílNyíl

Az AstraZeneca-vakcinával is megkezdték az oltást Romániában

Románia, koronavírus, vakcina, oltás
BRASOV, ROMANIA - DECEMBER 27: A woman gets the COVID-19 vaccine in the first day the COVID-19 vaccination in Brasov, Romania on December 27, 2020. Alex Nicodim / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Romániában megkezdték hétfőn a koronavírus elleni oltást az AstraZeneca vakcinájával is, amelyet a 18 és 55 év közötti felnőttek immunizálására használnak.
Vágólapra másolva!

A brit-svéd gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett készítmény a harmadik Romániában bevezetett vakcina a Pfizer/BioNTech és a - február 4-től alkalmazott - Moderna mellett.

Romániában 2020. december 27. óta csaknem 687 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 427 ezren a második dózist is megkapták. A Bloomberg összesítése szerint

a közel 1,1 millió ezer beadott vakcinával Románia negyedik helyen áll az Európai Unióban a lakosság átoltottsága (5,59 százalék) tekintetében.

Romániában - az egészségügyi alkalmazottak immunizálása után - jelenleg az oltási kampány második szakasza zajlik, amelyben a 65 év felettiek, a krónikus betegek, az idősotthonok lakói és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.

Mivel mind a Pfizer/BioNTech, mind pedig a Moderna az ígértnél kevesebb adagot szállított, a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóinak beoltását átütemezték, hogy a veszélyeztetett csoportoknak elegendő oltóanyag maradjon a második vakcina beadására.

Romániában így gyakorlatilag most kezdődik a társadalom számára kiemelten fontos munkát végző, illetve fokozott fertőzésveszélynek kitett foglalkoztatási csoportok - a közigazgatásban, energiaszektorban, nemzetvédelemben, közszállításban, távközlésben, oktatásban, szállítmányozásban, élelmezésben, vízműveknél, hulladékgazdálkodásban, temetkezési vállalatoknál, és a sajtóban dolgozók - oltása, ugyanis az AstraZenecát 55 év felettieknek nem adják be.

Romániában gyakorlatilag most kezdődik a társadalom számára kiemelten fontos munkát végző, illetve fokozott fertőzésveszélynek kitett foglalkoztatási csoportok oltása Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Alex Nicodim

Az AstraZenecára február 15-től kezdődően 142 ezren foglaltak időpontot az ebből a célból újonnan megnyitott 180 újabb oltóközpontban. A második fázisban a jogosultak többsége - a 65 év felettiek, az öregotthonok lakói - továbbra is a Pfizer/BioNTech- és Moderna-oltásokat kaphatják a korábban megnyitott 578 romániai oltóközpontban.

Romániában eddig másfél millió jogosultnak sikerült időpontot foglalnia a koronavírus elleni oltásra az internetes előjegyzési portálon.

Az első brüsszeli útjáról hazatérő Florin Citu miniszterelnök szombaton azt mondta, hamarosan "felpörög" az oltáskampány, hiszen április folyamán 2,4 millió dózis koronavírus elleni oltás érkezik az országba, így szerinte továbbra is tartható az a célkitűzés, hogy nyár végéig a lakosság 70 százalékát immunizálják Romániában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!