Joe Biden katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Texas államot

Texas Struggles With Unprecedented Cold And Power Outages GettyImageRank2 Color Image weather accidents and disasters business finance and industry fuel and power generation Horizontal
HOUSTON, TEXAS - FEBRUARY 20: Volunteers stack cases of water during a water distribution event at the Fountain Life Center on February 20, 2021 in Houston, Texas. Much of Texas is still struggling with historic cold weather, power outages and a shortage of potable water after winter storm Uri swept across 26 states with a mix of freezing temperatures and precipitation. Many Houston residents do not have drinkable water at their homes and are relying on city water giveaways. Justin Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Vágólapra másolva!
Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította az amerikai elnök Texast. A hóvihart kísérő extrém hideg ugyan csökkent, de még mindig sok helyen nincs ivóvíz és áram. Több mint 50 ember halt meg az arrafelé évtizedek óta nem látott szélsőséges időjárás miatt. Oroszország déli részén és a Krím félszigeten is a havazás okozott fennakadásokat. Az indonéz fővárosban az árvíz, a nyugat-afrikai Szenegálban a Szaharából a széllel érkező homok okoz gondot - közölte a Hír TV.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hólabirintusát építették meg Kanadában másfél hónap alatt. A járvány miatt lett ekkora. A bolyongók biztonságos távolságot tudnak tartani egymástól a 73x73 méteres területen.

Texasban jóval súlyosabb a helyzet. Az arrafelé szokatlan hóvihar és fagypont körüli hőmérséklet miatt rendkívüli a helyzet napok óta. Az idő ugyan melegszik, de még mindig súlyos gond a vízhiány.

Vízosztás Houstonban február 20-án Forrás: AFP/2021 Getty Images/Justin Sullivan

Az állam legnagyobb városában, Houstonban autós vízosztó központot alakítottak ki.

A vezetékeket sokkal melegebb átlaghőmérsékletre tervezték, nem szigetelték, így szétfagytak a csövek.

Házak, lakások százezrei váltak egyik pillanatról a másikra lakhatatlanná.

Oroszország déli, Fekete-tenger menti részén és az Ukrajnától hét éve elcsatolt Krím félszigeten is támad a tél. A Kercsi-szoroson átívelő hídon alig lehetett közlekedni a hóviharban. A mínusz 14 fokos hidegben amúgy sem volt érdemes útra indulni.

Indonézia fővárosában a túl sok víz okoz gondot. Néhol embermagasságú víz hömpölyög az utcákon. Ezrek kényszerültek otthonuk elhagyására.

A meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy

az esős évszak még messze nem ért véget.

A következő hetekben további heves esőzések és emiatt áradások várhatóak.

Egy másik fővárosban, Dakarban nem az eső, hanem a porfelhő miatt borús az idő. Szenegál legnagyobb városában a Szaharából, a sivatagból érkező homok miatt napok óta rossz a levegő minősége, ezért a környezetvédelmi minisztérium az otthonmaradást javasolja mindenkinek.

A szaharai homok hamarosan megérkezik Európába, és az előrejelzések szerint valamikor a hét közepén Magyarországra is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!