Megkezdődött a harmadik orosz vakcinatípus gyártása

koronavírus vakcina Oroszország
Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett Szputnik V koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullákról Moszkvában 2020. augusztus 11-én.
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az új típusú koronavírus okozta Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik vakcinatípus, a CoviVac tömeggyártása a moszkvai Csumakov Immunbiológiai Központban - közölte Valerij Falkov orosz oktatási és tudományügyi miniszter csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízió adásában.
Vágólapra másolva!

A tudósítás szerint az inaktivált egész vírust tartalmazó oltóanyag kiszállítása az ország régióiba haladéktalanul megkezdődik.

Korábban arról hangzott el tájékoztatás, hogy a február 19-én bejegyzett CoviVac vasárnaptól lesz kapható.

Védőmaszkos eladó egy moszkvai ajándékboltban 2020. november 16-án. Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A Csumakov Központ szerint a vakcinából áprilisban félmillió, aztán pedig évi 10 millió adagot terveznek kibocsátani.

Oroszországban a lakosság oltását eddig alapvetően a Szputnyik V, és kisebb mértékben az EpiVacCorona vakcinával végezték.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezérigazgatója közölte, hogy sikerült megállapodni a belgrádi Torlak virológiai intézettel a Szputnyik V gyártásáról. Mint mondta, a kibocsátás még május előtt megkezdődhet.

Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett Szputnik V koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullákról Moszkvában 2020. augusztus 11-én. Forrás: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium/-

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök az orosz fogyasztóvédelmi felügylet (Roszpotrebnadzor) csütörtöki kibővített ülésén azt mondta, hogy a koronavírus miatt létrejött helyzet stabilizálódik Oroszországban, sikerül elkerülni a betegek számának robbanásszerű növekedését és meghaladni a legnehezebb időszakot. Hozzátette:

a fertőzés terjedését végérvényesen megakadályozni csakis a lakosság kollektív immunitásának elérése esetén lehet.

Az új koronavírus elleni oltásra várnak emberek a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpont előtt 2021. január 19-én. Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Anna Popova orosz tisztifőorvos, a Roszpotrebnadzor vezetője méltatta, hogy az országban sikerült megakadályozni a influenzás és koronavírusos kevert fertőzés elterjedését. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy

az országban nincs tömegesen jelen a SARS-CoV-2-vírus brit és dél-afrikai változata.

Beszámolója szerint az oroszok 99 százaléka az előírt 48 órás határidőnél hamarabb kapja meg a vírusszűrés eredményét.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő férfi halad el két postaláda előtt Moszkvában 2020. december 7-én. Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9221-gyel 4 492 692-re emelkedett.

A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 288 852-re csökkent, a halálos áldozatoké 393-mal 96 612-re, a felépülteké pedig 10 881-gyel 4 109 281-re emelkedett.

Védőmaszkos járókelők Moszkva belvárosában. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 118,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 265 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 484 760 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről