Felgyorsult a betegség terjedése Ukrajnában

ukrajna koronavírus oltás
Egy ukrán katonát beoltanak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban lévő katonai támaszponton 2021. március 2-án.
Vágólapra másolva!
Mindössze egy nap alatt 9600 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában, és meredeken emelkedett a halottak száma is. 
Vágólapra másolva!

A múlt héten is folyamatosan nagymértékben nőtt a napi fertőzöttszám az országban, csak a hétvégén csökkent, aminek az az oka, hogy hétvégenként kevesebb beteg fordul orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek.

A kedden közölt adatok alapján az elmúlt napban

9642 új esettel 1 477 190-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az áldozatoké pedig 264-gyel 28 697-re.

Eddig 1 232 209-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint háromezerrel 216 284-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napban most a korábbiaknál kevesebb, 2005 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napokban számuk többször négyezer fölött volt.

A legtöbb új beteget, 1065-öt ezúttal a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették. A megyeszékhelyen, Lviv (Lemberg) városában

öt újabb kórházat készülnek megnyitni Covid-betegek fogadására, mert telítettek az egészségügyi intézmények súlyos betegekkel

- közölte Andrij Szadovij polgármester kedden a Facebookon. Szavai szerint kezdetnek 366 ággyal bővítenének. Közölte, hogy jelenleg 652 beteget ápolnak kórházban, többségüknek oxigéntámogatásra van szükségük. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján még hozzátette, Lvivben úgy döntöttek, hogy

az iskolák 5-9. osztályaiban távoktatásra térnek át.

Egy ukrán katonát beoltanak az AstraZeneca vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Denisz Smihal miniszterelnök törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben kezdeményezi, hogy mentesítsék minden felelősség alól a következményekért a koronavírus elleni vakcinák gyártóit, a forgalmi engedélyek tulajdonosait, valamint az oltást végző egészségügyi alkalmazottakat - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség. A törvénytervezet szövege szerint Ukrajna ezzel a COVAX nemzetközi kezdeményezés feltételeit teljesíti.

A COVAX-on keresztül már jóváhagytak Ukrajnának 117 ezer dózis Pfizer-vakcinát, ami még nem érkezett meg az országba.

Egyelőre egyfajta oltóanyaggal rendelkeznek, félmillió dózissal az AstraZeneca licence alapján Covishield néven Indiában gyártott vakcinából.

Az egészségügyi tárca keddi közlése szerint eddig 62 083-an kapták meg az oltást az országban, közülük hétfőn 8928-an. Az oltásokat az elmúlt napon 193 mobil csapat végezte. Eddig 265 601-en iratkoztak fel várólistára, számuk egy nap alatt több mint nyolcezerrel nőtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!