Tovább gyorsult a fertőzés terjedése Ukrajnában, már Kijev is vörös besorolást kapott

Ukrajna, koronavírus
Ukrainians wearing face masks walk in central Kyiv, Ukraine on 06 March 2021. The number of new cases of Covid-19 disease has increased, the authorities announced that the third wave of the spread of Covid-19 coronavirus began in Ukraine. Ukrainian capital Kyiv move from "yellow" to "orange" zone from March 8 since the hospitalization rate in the capital city was 60.2 per 100,000 people as of March 6, while the norm is 60, as local media reported. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajnában péntekre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, idei új rekordnak számító, csaknem 16 ezer új beteget regisztráltak, ismét sokan haltak meg, és nagyon sokan kerültek kórházba, miközben már a főváros, Kijev is a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös besorolást kapta.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 15 850 új esettel 1 519 926-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Csaknem nyolcszázzal többel a megelőző napinál, amely az idei év legmagasabb napi növekménye volt, így a mostani még ezt is meghaladta. A halálos áldozatoké 262-vel 29 515-re nőtt. Eddig 1 248 782-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem tizenegyezerrel 241 629-re emelkedett.

Maszkot viselő járókelők Kijevben Forrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve

Kórházba az elmúlt napban is nagyon sok, 4444 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk már harmadik napja haladja meg a négyezret, míg előtte csak kétezer körüli volt.

Teljes zárlat már Kijevben is

A legtöbb új beteget, 1210-et az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevet pénteken az egészségügyi tárca a legsúlyosabb helyzetű, vörös kategóriába sorolta. Ugyancsak vörös besorolású maradt továbbra is négy nyugati régió: Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Csernyivci és Zsitomir megyék.

Ezekben a régiókban gyakorlatilag teljes zárlat van érvényben:

csak a legszükségesebb termékeket, élelmiszert, gyógyszert, egyebeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak, tiltott mindenféle tömegrendezvény, és az iskolákban távoktatásban zajlik a tanítás. Kijevben a közösségi közlekedést egyelőre nem érintik a korlátozások, a metró is tovább üzemel.

A zárlat ellen azonban már pénteken tüntetett pártucatnyi vállalkozó Kijevben a polgármesteri hivatal előtt, és kilátásba helyezték, hogy március 22-én nagyszabású demonstrációt tartanak. Hasonló tiltakozó megmozdulások voltak Cserkasziban és Poltavában, valamint péntekre Lvivben (Lemberg) jelentettek be tüntetést.

Lassan halad az oltási kampány

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a parlament pénteki ülésén közölte: készülnek bevezetni azt a feltételt, hogy csak negatív PCR-teszttel lehessen beutazni Ukrajnába. Az erről szóló törvénymódosítási javaslatot a kormány már beterjesztette a parlament elé - tette hozzá.

Bejelentette, hogy Ukrajna áttér az oltási kampány második szakaszára, a jövő héttől már nemcsak mobilbrigádoktól, hanem oltási pontokon és házi orvosi rendelőkben is megkapható az oltás. A február 24-én indult kampány meglehetősen lassan haladt eddig: mostanáig 92 714-en kapták meg, és közülük csak egy volt, aki a második dózist is felvette.

Ukrajnában egy oltóanyag áll még csak rendelkezésre,

félmillió dózis az AstraZeneca licence alapján Covishield néven Indiában gyártott vakcina.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!