A fertőzöttek száma mostanra meghaladja a 12,8 milliót Indiában

India, koronavírus, szemét,
Újdelhi, 2021. március 30. Indiai nők és férfiak újrahasznosítható anyagokat gyűjtenek zsákokba egy hulladéklerakó telepen Újdelhi külvárosában 2021. március 10-én. A szemétszedésből élők különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a koronavírus-járvány idején. MTI/AP/Altaf Qadri
Vágólapra másolva!
Újabb rekordot döntött szerdán az új koronavírus-fertőzöttek száma Indiában: 115 736 új esetet diagnosztizáltak egy nap alatt. A járvány a tavaly szeptemberi csúcsot is meghaladja, ezzel India a harmadik legfertőzöttebb ország a világon.
Vágólapra másolva!

Szerdán 115 736 új esetet diagnosztizáltak, míg vasárnap 103 844 új fertőzött volt Indiában, ami már a tavalyi szeptemberi csúcsot is jelentősen meghaladta. A koronavírushoz köthető halálozások száma 630 volt 24 órán belül, ami szintén nem volt ilyen magas tavaly november óta.

A pandémia kezdete óta 166 177 ember halt bele a fertőzés szövődményeibe Indiában. A járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 12,8 milliót, ez a legmagasabb szám a világon az Egyesült Államok és Brazília után.

Az 1,3 milliárd lakosú országban

85 millióan kapták meg a védőoltás legalább első dózisát,

de közülük még csak 11 millió kapta meg a biztosabb védettséget nyújtó másodikat is.

A szemétszedésből élők különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a koronavírus-járvány idején Indiában Forrás: MTI/AP/Altaf Qadri

Szakértők szerint a fertőzöttek számának mostani megugrása azzal magyarázható, hogy lazult a fegyelem a járványellenes óvintézkedések betartása terén:

az emberek egyre kevésbé tartják a távolságot, és sokan maszkot sem viselnek a közterületeken.

Bár az egészségügyi hatóságok óva intenek attól, hogy az emberek nagy számban csoportosuljanak az utcákon, Narendra Modi kormányfő és pártjának vezetői tömegrendezvényeket tartanak több olyan államban, ahol éppen helyi választások zajlanak.

A fertőzöttek számának emelkedése miatt India későbbre halasztja több vakcinaszállítmány exportját. Az országban előállított oltóanyagokból eddig 64,5 millió dózist szállítottak más országokba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!