Jelentősen csökkent az új betegek száma Ukrajnában

Ukrajna, koronavírus
People wearing face masks walk in the center of Kyiv, Ukraine on 08 March 2021. The number of new cases of Covid-19 disease has increased, the authorities announced that the third wave of the spread of Covid-19 coronavirus began in Ukraine. Ukrainian capital Kyiv move from "yellow" to "orange" zone from March 8 since the hospitalization rate in the capital city was 60.2 per 100,000 people as of March 6, while the norm is 60, as local media reported. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajnában hétfőre kevesebb mint nyolcezer, a megelőző napihoz képest csaknem 4300-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel. Az átmeneti csökkenésnek azonban minden bizonnyal az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek. Közben Kárpátalja kikerült a legsúlyosabb járványhelyzet szerinti "vörös" besorolás alól.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 7856 új esettel 1 861 105-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 287-tel 37 301-re.

Szombaton 235-en haltak meg, de a

múlt héten a halálos áldozatok száma többször négyszáz fölötti volt.

Eddig 1 416 215-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint 2200-zal 407 589-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban viszonylag nem sok, 2770 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a múlt héten többször meghaladta az ötezret.

A legtöbb új beteget, 1112-t ezúttal a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megyéből jelentették.

Év végéig 47 millió oltást kell elvégezni

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfői jelentése szerint az egészségügyi tárca ismét változtatott a régiók járványhelyzet szerinti besorolásán. Eszerint hétfőtől három megye van a jelenleg legenyhébb, "sárga" besorolásban, köztük Kárpátalja, amely így hetek után került ki a legsúlyosabb "vörös" kategóriából. Az ide tartozó régiókban egyebek mellett újra kinyithat minden üzlet és a vendéglátóhelyek is.

"Vörös" besorolásban maradt továbbra is a főváros,

Kijev és tíz megye a 24-ből, a többi "narancs" besorolású.

Maszkot viselő járókelők Kijevben Forrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve

Az egészségügyi tárca közlésére hivatkozva a hírportál arról is beszámolt, hogy mostanáig 378 264-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, öten a második dózisát is Ukrajnában. Az oltási kampány Ukrajnában február 24-én kezdődött. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy hete kijelentette: 47 millió oltást kell elvégezni az országban az év végéig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!