Franciaországban szerdától enyhítenek a korlátozásokon

Franciaország étterem koronavírus
Bezárt vendéglátóhely a franciaországi Saint-Gaudensben 2021. március 30-án.
Vágólapra másolva!
A vendéglátóhelyek teraszainak és a kulturális intézményeknek a megnyitásával Franciaországban szerdán megkezdődik a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása, miután a járványügyi mutatók több mint két hete csökkenő tendenciát mutatnak, és az oltási kampány felgyorsulásával naponta több mint félmillió embert oltanak be országszerte. A kormány bejelentette, hogy a turizmus beindítása érdekében a külföldieknek is ingyenesen áll rendelkezésére a tesztelés az országban.
Vágólapra másolva!

Az országban az éjszakai kijárási tilalom kezdete szerdán a jelenlegi este 7 óráról 9 órára tolódik, és az október 30. óta zárva tartó mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak, állatparkok, valamint a nem csak alapvető cikkeket árusító üzletek 35 százalékos kihasználtsággal kinyithatnak, maximum nyolcszáz érdeklődőt fogadva egyszerre.

Bezárt vendéglátóhely a franciaországi Saint-Gaudensben 2021. március 30-án. Forrás: Hans Lucas via AFP/Lilian Cazabet / Hans Lucas/Lilian Cazabet

A vendéglátóhelyek a teraszaikat egyelőre ötvenszázalékos kihasználtsággal működtethetik, egy asztalnál maximum hatan foglalhatnak helyet.

Miután a szabályozások viszonylag összetettek, és az időjárás hűvös és esős az egész országban, számos tulajdonos jelezte, hogy megvárja a június 9-ét, amikortól a bárok, a kávéházak és éttermek belső terei is fogadhatnak vendégeket.

A vendéglátóhelyeknek egyébként csak negyven százaléka rendelkezik terasszal.

Június 9-től kezdve a kulturális helyek is már 65 százalékos kihasználtság mellett működhetnek, és az éjszakai kijárási tilalom este 11 órakor fog kezdődni.

Egy idős férfit beoltanak koronavírus ellen a párizsi Pasteur Intézetben 2021. január 21-én. Forrás: AFP/Christophe Archambault

Oltási igazolás vagy negatív PCR-teszt bemutatása csak ezer főnél nagyobb rendezvényeknél (sportesemények, fesztiválok) lesz kötelező, amelyek június 30. után engedélyezettek.
Clément Beaune Európa-ügyi államtitkár a hétvégén bejelentette, annak érdekében, hogy

minél több külföldi töltse a nyári szabadságát Franciaországban, a PCR-teszt számukra is ingyenes lesz mindenhol az országban.

- mondta az Europe1 kereskedelmi rádióban az államtitkár.

Sorban álló emberek egy párizsi étterem előtt, amely elvitelre is készít ételeket 2020. december 31-én. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

Franciaországban a fokozatos nyitást a járványmutatók folyamatos javulása és az oltási kampány felgyorsulása teszi lehetővé.

Hivatalosan a legalább 50 évesek és a 16 éven felüli krónikus betegek kérhetik az oltást, de szerda óta az előző napról megmaradt adagokat a késő esti órákban másnapra minden legalább 18 éves lefoglalhatja az interneten.

Eddig több mint 20 millióan, a franciák 30 százaléka, a felnőtt lakosság 37 százaléka kapta meg az első vakcinaadagot, míg a teljes lakosság 13,5 százaléka, a felnőttek 16.5 százaléka, azaz 9 millióan mindkét dózist.

Egy nővér beadja a Pfizer-BioNTech vakcina első adagját a párizsi Hotel-Dieu kórházban egy 50 éves nőnek 2021. január 2-án. Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

A kormány célja, hogy június közepéig legalább 30 millióan felvegyék legalább az első dózist.

Amint ez megtörténik, megszűnnek az életkori korlátozások, minden nagykorú számára elérhető lesz az oltás. A járványmutatók is folyamatosan javulnak:

a napi esetszám az elmúlt napokban már 15 ezer alá csökkent az egy hónappal ezelőtti 50 ezerhez képest.

Kórházban 22 ezer fertőzöttet ápolnak, a tetőzéskor 31 ezren voltak. Az intenzív ellátásra szorulók száma pedig naponta százzal csökken: vasárnap este 4255-en voltak, míg az április végi tetőzésekor több mint 6 ezren. A járvány kezdete óta több mint 107 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus szövődményeiben, de a napi halálozás az elmúlt napokban száz alá csökkent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!