Bezuhant a pezó, lemondott a kolumbiai pénzügyminiszter

politics Horizontal
Alberto Carrasquilla szerint a személye nehezítette volna a gyors konszenzus kialakítását
Vágólapra másolva!
Lemondott a kolumbiai pénzügyminiszter hétfőn, amiért a kormány az erőszakos tüntetések hatására visszavonta a költségvetési konszolidációhoz szükséges adóreformot; a kabinet döntése miatt jelentősen csökkent a kolumbiai fizetőeszköz értéke.
Vágólapra másolva!

Alberto Carrasquilla pénzügyminiszter a közleményében azzal indokolta lemondását, hogy jelenléte a kormányban nehezíteni fogja az adóreform felülvizsgálatához szükséges gyors és hatékony konszenzus kialakítását. Arra figyelmeztetett, hogy

az adóreform nélkül veszélybe kerülhet az ország makroökonómiai stabilitása.

Iván Duque kolumbiai elnök előző nap vonatta vissza a pénzügyminisztérium által előterjesztett adóreformot, miután

napokon át időnként erőszakba torkolló tüntetések voltak

ellene, és az ellenzék köreiben is nagy elégedetlenséggel fogadták a kormány javaslatát.

Sürgősen új adócsomag kell

Az államfő egyben arra kérte a kongresszust, hogy a pénzügyi bizonytalanság elkerülése végett sürgősen fogadjon el egy új, konszenzuson alapuló adócsomagot. Leszögezte, hogy továbbra is szükségesnek tartja a kormány által szorgalmazott adóreformot, amely alapvető fontosságú a kolumbiai pénzügyi rendszer stabilizálása, az adósbesorolás fenntartása és a szociális programok finanszírozása szempontjából.

Alberto Carrasquilla szerint a személye nehezítette volna a gyors konszenzus kialakítását Forrás: AFP/Mandel Ngan

Kevesebb kedvezmény, magasabb jövedelemadó

A kabinet a koronavírus-járvány miatt keletkezett költségvetési hiány csökkentése érdekében kényszerül átalakítani az adórendszert. A többi között mérsékelni akarta a adókedvezményeket, növelni egyes csoportok személyi jövedelemadóját, és

el akarta törölni bizonyos árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét.

Bezuhant a pezó

Kolumbiában a múlt héten tüntetések robbantak ki a tervezett adóreform miatt, az erőszakba torkolló tiltakozásokban legkevesebb tizenhét ember életét veszítette, több mint nyolcszáz pedig megsérült.
Az adócsomag visszavonása miatt hétfőn 1,38 százalékkal csökkent, és hat hónapos mélypontra zuhant a kolumbiai pezó értéke. Április 15-e óta - amikor a törvénytervezet a kongresszus elé került - a nemzeti fizetőeszköz 5,34 százalékot veszített értékéből. A 2030-as lejáratú államkötvények hozama 6,92 százalékról 7,24 százalékra nőtt, míg a kolumbiai tőzsde indexe, a COLCAP 2,72 százalékot zuhant.

A piaci szereplők szerint

nem lehet tisztán látni, hogy az új javaslat mikor készül el,

és milyen adóváltozással kell majd számolni, és kétségek merültek fel azzal kapcsolatosan is, hogy a felülvizsgált adócsomagot még a júniusban véget érő parlamenti ülésszak előtt elfogadja a törvényhozás. A késedelem miatt pedig nehéz lesz kedvező üzenetet küldeni a befektetőknek és hitelminősítőknek a fiskális konszolidációról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!