Macron súlyos veresége a francia regionális választásokon

Vágólapra másolva!
A regionális választások első fordulóját tartották Franciaországban vasárnap. Egy héttel a tervezettnél később, mert az alacsony átoltottság és a lassan enyhülő francia koronavírus-járvány miatt a múlt héten még súlyos korlátozások voltak, egészen a korai kijárási tilalomig. Így a választásokat egy héttel elhalasztották. Az első forduló legfontosabb tanulsága: Macron taktikája - a Le Figaro megfogalmazása szerint - totális kudarc volt, csak az ötödik helyen végeztek az országos átlag szerint.
Vágólapra másolva!

A legjobban Nicolas Sarkozy egykori pártja, a jobbközép LR (Republikánusok) szerepelt, országosan a szavazatok 29%-át kapták - az elsődleges számítások szerint. Második helyen Marine Le Pen radikális jobboldali pártja áll, 18,5%-kal.

A szocialisták meglepően jól szerepeltek, 18%-ot kaptak. Ha az LR sikerét is nézzük, akkor elmondható, hogy a két legnagyobb hagyományú párt várakozáson felüli eredményt ért el.

A szélsőbaloldali zöldek 12%-ot kaptak, Macron pártja, az LREM pedig mindössze 10%-ot. Közel 10%-on áll a kommunista LFI, a szélsőséges Jean-Luc Mélanchon pártja is.

A regionális választások második fordulóját jövő vasárnap tartják Franciaországban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!